Reisverhalen

10 backpacktips voor Australië

Het gros van de backpackers weet de weg naar Australië te vinden. Het continent is volledig ingericht op backpackers, het biedt prachtige zon & surfmogelijkheden en de mentaliteit is vooral heel erg chill. Maar omdat je niet de enige bent zul je snel overspoelt raken door al het aanbod wat er is. Vandaar de volgende tips!

australie

#1 Lees je in!
Een algemene tip om mee te beginnen. Neem wat reisboeken tot je. Ga lezen en maak keuzes in welke mustsees je moet afvinken op je lijstje en welke als back-up mooi zijn. Daarnaast verdiep je in de cultuur en haar gewoontes zo kom je nooit voor ongemakkelijke situaties te staan. Daarnaast kijk wat de weersvoorspellingen voor jouw specifieke reismoment zijn en houd rekening met feestdagen. Dit kan volgeboekte hostels opleveren of gesloten busterminals.

#2 Busje komt zo
Zorg voor een buspas die je de mogelijkheid biedt om op en af te stappen wanneer je wilt. Er zijn verschillende aanbieders. Ik zelf heb een pas via Greyhound geregeld toentertijd gewoon aan het loket maar via deze website kun je gemakkelijk je route uitstippelen en een plekje op een bus reserveren.  Ook enkele Nederlandse websites bieden met korting een buspas aan. Kijk even wat voor jou interessant is, misschien zijn losse bustickets wel voordeliger.

#3 Korting stapelen!
Ben je student of heb je een laag budget? Zwaai met je Nederlandse studentenkaart zo vaak je kunt en je krijgt praktisch overal korting. Soms werkt het in je voordeel om je van te voren in te schrijven bij enkele coöperaties die korting bieden als je van alles bij hen afneemt.

VIP Backpackers voor hotelovernachtingen
YHA Australia korting voor overnachtingen en busreizen

Nog wat  cheapskate tips:

  • Boek een tour met een groep voor groepskorting. Pluk ze eventueel van de straat om een busje vol te krijgen
  • Eet met een groep en deel de kosten
  • Boek in een keer een week bij een hostel
  • Happy hour scheelt een hoop centjes als je het daarna niet al te bont maakt 😉

#4 Veiligheid is alles!
Hoe afgezaagd het ook mag klinken. Maar je veiligheid is alles. Gebruik je verstand en ga niet met je dronken hoofd en je complete kluisinhoud in de nacht de straat op. Zorg voor een goede reisverzekering met werelddekking zodat je daar geen zorgen over hoeft te maken. Bel je zorgverzekering even wat er wel en niet vergoed wordt. kijk op de website van de GGD over laatste ontwikkelingen over inentingen & vaccinaties. Maar ook je bestanden en documenten moeten veilig zijn. Zorg voor een back-up van je foto’s via de cloud en maak scans van je persoonlijke documenten.

Babrie
#5 Yo light up the barbie!
Betekent niet dat je gehele Mattel voorraad aan Barbies in de fik moet steken. Het betekent dat Australië het land is van het vrij barbecueën. De geur van barbecue is hun lijfgeur en je komt ze overal tegen. Zo ook op picknickplaatsen. Een uitstekende kans om een stuk vlees te braden en te genieten van de buitenlucht zonder zo’n ijzeren ros aan te schaffen.Een echt Australisch fenomeen.

#6 Go wild!
Australië heeft één van de grootste zandbakken ter wereld. Het is dan ook een eeuwige zonde als je aan de kust blijft plakken en niet de bush intrekt om de natuur en het rode zand van het binnenland op te snuiven. Bekijk Ayers Rock van dichtbij, ga krokodillen en kangoeroes spotten, bekijk de mooiste vogels en kwijl over de schattige koala’s. Kortom bekijk de prachtige natuur van Australië en snap waarom mensen verliefd worden op dit prachtige land.

Hieronder wat inspiratie voor tours. Maar ga vooral shoppen waar je de goedkoopste kunt vinden!

Wildlifetours
Adventure tours

website

#7 Wie is de notulist?
Reizen is veel mensen ontmoeten. Soms kom je zoveel mensen uit zoveel verschillende landen tegen dat een Facebook uitwisseling niet genoeg vastlegt wat je daadwerkelijk met ze gedeeld hebt. Neem daarom een ouderwets notitieboekje mee en noteer wie, wat en waar. Vraag bijvoorbeeld of ze in hun eigen taal “2 bier alsjeblieft” willen opschrijven en je krijg een prachtige verzameling aan wereldse bestellingen.

#8 Handigheid voorop!
Backpacken is honderd keer of vaker je tas in- en uitpakken. Neem bijvoorbeeld de eeuwige strijd om net die broek onderin je rugzak te willen hebben zodat alle kleding daarbovenop eruit moet. Door gebruik te maken van een plastictassen systeem waarbij je kleding (broeken, bovenkleding, zwemkleding en ondergoed) verdeelt in verschillende tassen is het enkel een losse tas eruit halen en de rest weer terug stoppen zonder dat je alles weer op moet vouwen. Je kunt het ook professioneler aanpakken door speciale opbergtassen aan te schaffen.


#9 Culture baby!
Om het echte Australië te begrijpen moet je een duik nemen in hun cultuur. Hoe zit dat nu met die Aboriginals? Wat is hun verhaal? Welke typische gebruiken hebben de Australiërs. Wist je bijvoorbeeld dat het gebruikelijk is zelf drank mee te nemen naar een restaurant? Ze noemen dit BYO (Bring Your Own). Dit is omdat veel restaurants geen vergunning hebben om alcohol te verkopen. Ze vragen wel om een bijdrage voor het ontkurken of het gebruik van hun glaswerk.

#10 Donker dal
Na een reis met zoveel indrukken is het soms lastig weer in het dagelijkse-super-burgerlijke-saaie -samenleving weer terug te zijn. Mensen om je heen zijn blij je weer terug te zien maar gaan gewoon door met waar ze mee bezig waren, knikken bij je reisfoto’s en beginnen over de boodschappenlijst van morgen.  Geef jezelf de tijd. Zij hebben niet gezien wat jij hebt gezien en vooral niet gevoeld wat jij hebt gevoeld toen je al deze ervaringen had meemaakt.  Laat het een motivatie zijn om zo gauw mogelijk meer te gaan zien van de wereld.

Hoop dat je iets aan mijn tips hebt, be safe and travel on!

handtekening

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *