Meest gestelde vragen over een vakantie naar Sri Lanka

Sri Lanka de parel van de Indische Oceaan een land wat licht in de schaduw van India. En dat is zonde want het land heeft zoveel te bieden. De laatste jaren heeft de bevolking een hoop te verduren gehad zowel op politiek gebied als natuurgeweld. Ondanks dat blijft het een prachtige bestemming qua natuur en cultuur. Ik zet alle reisinformatie over Sri Lanka op een rij en hoop je zo enthousiast te maken. Lees gauw verder!

Algemene reisinformatie Sri Lanka

Voertaal: Officiële taal Singalees en Tamil maar er wordt ook Engels gesproken.
Valuta: De munteenheid in Sri Lanka is de Srilankaanse roepie (rupee) (LKR).
Tijdsverschil: Tijdens de zomertijd is het in 3,5 uur later in de wintertijd is het in Sri Lanka 4,5 uur later.
Vliegduur: Ongeveer 10 uur vliegen.
Inwoneraantal: 20 miljoen.
Hoofdstad: Sri Jayawardenapura Kotte
Geloof: Ongeveer 70% van de bevolking in Sri Lanka is boeddhist, 15% is hindoe en 6% is christen en 7% is moslim.
Ambassade: In Colombo zit een Nederlandse ambassade.

Speciale feestdagen in Sri Lanka

Al zijn feestdagen tof om mee te maken gedurende je reis kan het ook voor vertraging zorgen. Bedenk dat rond een feestdag erg druk kan zijn in de grote steden. Boek je hostel of guesthouse dan ook vooruit, het zal niet meevallen een slaapplek te vinden. Hieronder vind je een overzicht van de nationale feestdagen:

 • 4 februari Onafhankelijkheidsdag
 • 6 maart – Holi
 • 14 augustus – Feest van de Heilige Gouden Tand (alleen in Kandy)
 • 11 november – Divali
 • 25 december – Kerst

Welke verzekering heb ik nodig voor Sri Lanka?

Het is altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten om problemen in het buitenland te voorkomen. Mocht er iets gebeuren wil je het niet op je geweten hebben dat je niet goed verzekerd bent en voor hoge kosten komt te staan. Kijk goed of je een verzekering ook werelddekking geeft en waar je wel of niet voor verzekerd bent mocht er een probleem zijn in het buitenland.
goed verzekerd op reis

Heb je inentingen nodig voor Sri Lanka?

Voor een veilig verblijf in het buitenland kunnen inentingen nodig zijn. De volgende vaccinaties worden aangeraden voor een verblijf van minder dan een maand: DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Als je binnen zeven dagen voor je aankomst in Sri Lanka in een van deze landen geweest ben die je hier verplicht een vaccinatie voor te hebben. Voor sommige gebieden heb je malaria tabletten nodig. Blijf je meerdere maanden weg? Laat dan ook vaccinaties tegen hepatitis B en rabiës zetten en laat je goed informeren.
vaccinaties singapore

Top 5 bezienswaardigheden in Sri Lanka?

 1. Ga naar het Pinnawala olifanten weeshuis en smelt weg bij de baby olifantjes.
 2. Beklim alle treden van de leeuwenrots (Sigiriya).
 3. Bezoek de de gouden tempel in Dambulla.
 4. Klauter de Adam’s Peak op en bewonder het uitzicht.
 5. Spot dieren in Yala National Park

Wat is de beste reistijd voor Sri Lanka?

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat hierdoor ligt de gemiddelde temperatuur rond de 27 graden. Tussen december en april is het beste om de westkust en het bergachtige centrum te bezoeken. Dan is het namelijk het droogste. Van april tot aan september zet het droge weer door tot aan de oostkust. Je kunt Sri Lanka dus eigenlijk in twee delen qua seizoenen. Na deze maanden komt er meer regen het land in. De moesson (regentijd) loopt van mei tot en met augustus.

Wat is het reisadvies voor Sri Lanka?

Sri Lanka is op zich een veilig land maar blijf altijd bewust van je eigen veiligheid. Hoog in het noorden wordt het afgeraden om te reizen maar de meeste tours komen hier toch niet. Loop niet te koop in de avonden met een dure fototoestel om je nek, zwaaiend met je iPhone of blinkende sieraden. Mocht je onverhoopt het slachtoffer worden van een beroving, zorg dan dat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Doe aangifte bij de politie, dat is nodig voor de verzekering. Voor de actueel reisadvies kijk dan op de website van de rijksoverheid.

Heb ik een reisstekker of wereldstekker nodig voor Sri Lanka?

Je hebt een verloopstekker nodig om je apparaten op te kunnen laden, Sri Lanks zijn de stopcontacten 3-polig. Zie onderstaande afbeeldingen. Kies voor een enkele stekker of maak gebruik van wereldstekker met meerdere mogelijkheden.

reisstekker sri lanka

Heb ik een visum nodig voor Sri Lanka?

Voor een reis naar Sri Lanka heb je een geldig paspoort nodig bij aankomst die tenminste 6 maanden geldig is. Je kunt via je reisbureau of heel gemakkelijk zelf online een visum aanvragen voor Sri Lanka via kesvisum.nl

Kan ik water uit de kraan drinken in Sri Lanka?

Water uit de kraan drinken in Sri Lanka is niet veilig. Kies daarom voor flessen water ook bij het tandenpoetsen. Flessen water zijn overal te koop in kiosken, supermarkten en bij straatverkopers.

Welke reisgidsen over Sri Lanka zijn interessant?

Kan ik pinnen in Sri Lanka?

Je kunt in grote steden overal pinnen, wel is het raadzaam om dit binnen bij een bank te doen vanuit veiligheid. Houd er ook rekening mee dat je niet te veel pint (stapel briefjes). In kleine dorpen zal het lastiger zijn om geld op te nemen. Zorg voor wisselgeld want fooi geven in Sri Lanka is gebruikelijk en is makkelijker met kleine briefjes. Om geld op te kunnen nemen in het buitenland heb je een zogenaamde wereldpas nodig. Een bankpas waar je wereldwijd mee kunt pinnen en voorzien is van een Maestro- of Cirrus-logo.

Klamboes - voor 22u besteld, morgen in huisHeb ik een klamboe nodig voor Sri Lanka?

De beste manier om muggenbeten te voorkomen zijn, ’s avonds de armen, benen en voeten bedekken, een muggenmiddel opsmeren waar DEET in zit en een klamboe gebruiken. In hotels met airco zal een klamboe meestal niet nodig zijn. In sommige lodges of hostels wel. Je kunt klamboes kopen die geïmpregneerd zijn met een muskietendodend middel. Het is ook handig om iets bij je te hebben waarmee je de klamboe kunt ophangen. Klamboe is ook raadzaam als je op doorreis bent.

Weetjes over Sri Lanka

 • In Sri Lanka verwachten obers, kamermeisjes, kruiers, chauffeurs en gidsen een fooi.
 • De bevolking bestaat uit verschillende groeperingen zoals Singalezen, Tamils, Moren, Vedda’s, Maleiers, Engelsen, Burghers en zigeuners.
 • Men begroet elkaar door de handpalmen voor de borst tegen elkaar te vouwen.
 • Wij hebben een lokale gids gehad Suranga Su stuur hem een berichtje hij is betrouwbaar, spreekt goed engels en is zorgzaam. Wij waren met twee meiden en voelden ons erg veilig bij hem. Echt een aanrader!!

Jasmijn Pols Reisadvies

Gerelateerde onderwerpen

by
Previous Post Next Post
0 shares