Meest gestelde vragen over een reis naar Indonesië

print
Oh het prachtige Indonesië een rijkdom aan eilanden (archipel van 17.508 eilanden), lieve warme mensen, heerlijke streetfood en adembenemende natuur. Je hebt hele toeristische plekken in Indonesië maar ook nog plekken die ver van de drukte heerlijk zijn om tot rust te komen. Dat Indonesië niet bepaalt om de hoek ligt brengt vragen met zich mee. Ik zet de meest gestelde vragen op een rij en geef je reistips voor Indonesië. Zodat jij nu nog makkelijker een heerlijke reis boekt naar Indonesië. Laat we snel beginnen!

Vliegtickets Indonesie

Algemene reisinformatie Indonesië

Voertaal: De officiële taal in Indonesië is Indonesisch.
Valuta: De lokale valuta is de Indonesische roepia (rupiah)
Tijdsverschil: In de zomertijd is het 5 uur later en met de wintertijd is het 6 uur later. Kijk hier voor alle verschillende tijdzones.
Vliegduur: Ongeveer 14 uur vliegen naar Jakarta.
Inwoneraantal: Bijna 250 miljoen!
Hoofdstad: Jakarta
Geloof: Je vindt wel 6 religies (erkend) verspreid over Indonesië. De islam, het protestantisme, het katholicisme, het hindoeïsme, het boeddhisme en het confucianisme.
Ambassade: In Jakarta zit een Nederlandse ambassade.

Speciale feestdagen in Indonesië

Het meemaken van een feestdag in Indonesie is een mooie ervaring. Bedenk alleen wel dat rond feestdagen het erg druk is in de grote steden. Boek je hostel of guesthouse dan ook vooruit, het zal niet meevallen een slaapplek te vinden. Hieronder vind je een overzicht van de nationale feestdagen:

 • 1 Januari – Nieuwjaarsdag
 • 28 Januari – Chinees Nieuwjaar
 • 27 maart – Oudjaarsavond alleen op Bali)
 • 28 maart – Balinees Nieuwjaar
 • 5 april – Galungan (alleen Bali, alles gesloten)
 • 14 april – Goede Vrijdag
 • 15 april – Kuningan (alleen Bali, alles gesloten)
 • 24 april – Hemelvaart van de Profeet Mohammed
 • 1 mei – Dag van de arbeid
 • 11 mei – Boeddhistisch nieuwjaar (Borobudur gesloten, veel hotels vol)
 • 25 Mei – Hemelvaart Christus
 • 17 Augustus – Onafhankelijksdag Indonesië
 • 1 September – Islamitisch offerfeest
 • 1 november – Galungan (alleen Bali, alles gesloten)
 • 11 november – Kuningan (alleen Bali, alles gesloten)
 • 24 december – geboortedag profeet Mohammed
 • 25 december – Kerstmis

Welke verzekering heb ik nodig voor Indonesië?

Het is altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten om problemen in het buitenland te voorkomen. De kans dat je met een slok op uit een tuktuk dondert, of tijdens een ritje op een scooter net dat kuiltje vergeet is groot. Kijk goed of je een verzekering ook werelddekking geeft en waar je wel of niet voor verzekerd bent mocht er een probleem zijn in het buitenland.
TunaFish: hét reisbureau voor de wereldreiziger!

Heb je inentingen nodig voor Indonesië?

Voor een veilig verblijf in Indonesië worden inentingen aangeraden. Er zijn geen vaccinaties verplicht voor Indonesië tenzij je net ervoor in een gele koorts land bent geweest. Je kunt kiezen om je thuis te laten vaccineren maar je kunt ook eenvoudig een afspraak online maken. Daarnaast komt er op sommige eilanden malaria voor dus laat je goed adviseren wat slim is.

Malariagebied IndonesiëBlauw is malariagebied, paars is alleen muggenwering.
Reisadvies Vaccinatie Cambodja

Top 5 bezienswaardigheden in Indonesië?

 1. Doe een batikcursus in Ubud.
 2. Bezoek het oeddhistische tempelcomplex Borobudur.
 3. Ga op ontdekking naar de Bromo vulkaan op Java.
 4. Ontspan op de Gili’s dat zijn eilanden vlakbij Lombok. Zonder gemotoriseerde voertuigen.
 5. Een bezoekje aan het Komodo National Park op Flores moet op je bucketlist.
Komodo National Park Indonesië

Wat is de beste reistijd in Indonesië?

De beste reistijd is afhankelijk van wat je wilt doen en waar je precies heen gaat. Indonesië heeft een tropisch klimaat en vanwege de ligging op en rond de evenaar is het er het hele jaar door bijna even warm. Over heel Indonesië is de gemiddelde temperatuur 30°C. Er kan tussen de verschillende eilanden wat verschil zijn wanneer vanwege de regenval. De beste reistijd voor Java en Bali is tussen mei en september dan heerst er een aangename temperatuur en is er minder regenval.

Wat is het reisadvies voor Indonesië?

Indonesië is veilig om op vakantie te gaan of te backpacken. Ook voor vrouw alleen is het geen probleem. In Indonesië geldt net als in andere grote steden dat je zeker op drukke plaatsen moet oppassen voor zakkenrollers. Doe hiervan aangifte bij de politie, dat is nodig voor de verzekering. Voor het actuele reisadvies verwijs ik je door naar de website van de rijksoverheid.

Heb ik een reisstekker of wereldstekker nodig in Indonesië?

Je hebt geen verloopstekker nodig voor Indonesië. Ze gebruiken dezelfde stopcontacten (zie afbeelding). Ben je op doorreis is het wel slim om voor de overige landen een wereldstekker aan te schaffen waarin meerdere opties zitten verwerkt.

stekker Indonesië

Heb ik een visum nodig voor Indonesië?

Als Nederlander of Belg mag je 30 dagen gratis verblijven als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Echter moet je daarna wel het land uit en valt het niet te verlengen. Als je liever langer dan 30 dagen wilt blijven kun je bij aankomst een Visa On Arrival kopen, deze is nog eenmalig te verlengen met 30 dagen. Liever de vrijheid om langer te blijven en geen zin in wachtrijen kun je online gemakkelijk een visum aanvragen via kesvisum.nl

Visum aanvragen Cambodja

Kan ik water uit de kraan drinken in Indonesië?

Leidingwater in Indonesië is niet veilig om te drinken. Gebruik flessen water en controleer altijd of de dop van de fles niet al eerder is geopend. Drink frisdrank alleen uit flesjes en gebruik geen ijsklontjes in drankjes. Vermijd groente of fruit dat in ongekookt water is gewassen. Gebruik voor tandenpoetsen alleen gekookt water of flessenwater. Flessen water zijn overal te koop in kiosken, supermarkten en bij straatverkopers.

Welke reisgidsen over Indonesië zijn interessant?

Kan ik pinnen in Indonesië?

Je kunt in grote steden overal pinnen, wel is het raadzaam om dit binnen bij een bank te doen vanuit veiligheid. Houd er ook rekening mee dat je niet te veel pint (stapel briefjes). In kleine dorpen zal het lastiger zijn om geld op te nemen. Zorg voor wisselgeld want fooi geven in Indonesië is gebruikelijk en is makkelijker met kleine briefjes. Om geld op te kunnen nemen in het buitenland heb je een zogenaamde wereldpas nodig. Een bankpas waar je wereldwijd mee kunt pinnen, is voorzien van een Maestro- of Cirrus-logo. Voor een transactie zal ruim 2 euro in rekening worden gebracht door je bank.

Heb ik een klamboe nodig voor Indonesië?

De beste manier om muggenbeten te voorkomen zijn, ’s avonds de armen, benen en voeten bedekken, een muggenmiddel opsmeren waar DEET in zit en een klamboe gebruiken. In hotels met airco zal een klamboe meestal niet nodig zijn. In sommige lodges of hostels wel. Je kunt klamboes kopen die geïmpregneerd zijn met een muskietendodend middel. Het is ook handig om iets bij je te hebben waarmee je de klamboe kunt ophangen. Klamboe is ook raadzaam als je op doorreis bent.
WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

Weetjes over Indonesië

 • Eet of pak dingen altijd met de rechterhand. De linkerhand is onrein, die gebruiken Indonesiërs om zich te wassen.
 • Proef een lokaal biertje, de Bintang!
 • De meeste mannen van Indonesië roken al vanaf hun twaalfde jaar! De kretek sigaret een kruidensigaretje.
 • De Indonesiërs drinken frisdrank graag lauw. Waarschijnlijk geboren uit gebrek aan koelkasten.

Gerelateerde onderwerpen

by
Previous Post Next Post
0 shares