Bestemmingen

Meest gestelde vragen over een reis naar Indonesië

Oh het prachtige Indonesië een rijkdom aan eilanden (archipel van 17.508 eilanden), lieve warme mensen, heerlijke streetfood en adembenemende natuur. Je hebt hele toeristische plekken in Indonesië maar ook nog plekken die ver van de drukte heerlijk zijn om tot rust te komen. Dat Indonesië niet bepaalt om de hoek ligt brengt vragen met zich mee. Ik zet de meest gestelde vragen op een rij en geef je reistips voor Indonesië. Zodat jij nu nog makkelijker een heerlijke reis boekt naar Indonesië. Laat we snel beginnen!

Algemene reisinformatie Indonesië

Voertaal: De officiële taal in Indonesië is Indonesisch.
Valuta: De lokale valuta is de Indonesische roepia (rupiah) actuele koers.
Tijdsverschil: In de zomertijd is het 5 uur later en met de wintertijd is het 6 uur later. Indonesië is een groot land met verschillende tijdzones kijk hier voor alle verschillende zones.
Vliegduur: Ongeveer 14 uur vliegen naar Jakarta.
Inwoneraantal: Bijna 250 miljoen!
Hoofdstad: Jakarta
Geloof: Je vindt wel 6 religies (erkend) verspreid over Indonesië. De islam, het protestantisme, het katholicisme, het hindoeïsme, het boeddhisme en het confucianisme.
Ambassade: In Jakarta zit een Nederlandse ambassade.

Speciale feestdagen in Indonesië

Het meemaken van een feestdag in Indonesië is een mooie ervaring. Bedenk alleen wel dat rond feestdagen het erg druk is met name in de grote steden. Boek je overnachting dan ook vooruit, het zal niet meevallen een slaapplek te vinden. Hieronder vind je een overzicht van de nationale feestdagen:

  • 1 Januari – Nieuwjaarsdag
  • 28 Januari – Chinees Nieuwjaar
  • 27 maart – Oudjaarsavond alleen op Bali)
  • 28 maart – Balinees Nieuwjaar
  • 5 april – Galungan (alleen Bali, alles gesloten)
  • 14 april – Goede Vrijdag
  • 15 april – Kuningan (alleen Bali, alles gesloten)
  • 24 april – Hemelvaart van de Profeet Mohammed
  • 1 mei – Dag van de arbeid
  • 11 mei – Boeddhistisch nieuwjaar (Borobudur gesloten, veel hotels vol)
  • 25 Mei – Hemelvaart Christus
  • 17 Augustus – Onafhankelijksdag Indonesië
  • 1 September – Islamitisch offerfeest
  • 1 november – Galungan (alleen Bali, alles gesloten)
  • 11 november – Kuningan (alleen Bali, alles gesloten)
  • 24 december – geboortedag profeet Mohammed
  • 25 december – Kerstmis

Welke verzekering heb ik nodig voor Indonesië?

Het is altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten om problemen in het buitenland te voorkomen. De kans dat je met een slok op uit een tuktuk dondert, of tijdens een ritje op een scooter net dat kuiltje vergeet is groot. Kijk goed of je een verzekering ook werelddekking geeft en waar je wel of niet voor verzekerd bent mocht er een probleem zijn in het buitenland.



Heb je inentingen nodig voor Indonesië?

Voor een veilig verblijf in Indonesië worden inentingen aangeraden. Er zijn geen vaccinaties verplicht voor Indonesië tenzij je net ervoor in een gele koorts land bent geweest. Je kunt kiezen om je thuis te laten vaccineren maar je kunt ook eenvoudig een afspraak online maken. Daarnaast komt er op sommige eilanden malaria voor dus laat je goed adviseren hoe slim en veilig op reis kunt gaan.

Malariagebied IndonesiëBlauw is malariagebied, paars is alleen muggenwering.

Top 5 bezienswaardigheden in Indonesië?

1. Doe een batikcursus in Ubud.
Het idyllische Ubud biedt veel leuke cursussen. Het varieert van kookworkshops tot yogaretraites. Het stadje ademt de hippiesfeer uit en biedt heerlijke plekken om te eten en te ontspannen. Wel is het mega toeristisch en moet je rekening houden met andere prijzen dan in andere steden. Ikzelf vond het erg leuk om de lokale techniek van het maken van een batikdoek onder de knie te krijgen en heb hiervoor een workshop gevolgd. Zie mijn verhaal!

2. Bezoek het boeddhistische tempelcomplex Borobudur.
Een van de bekendste trekpleisters van Indonesië is de Borobodur vlakbij Yogjakarta. Een groot tempelcomplex met verschillende etages. Er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden als je dit tempelcomplex bezoekt.
– Kom zo vroeg mogelijk om drommen met mensen te vermijden.
– Maak niet zonder te vragen foto’s van de mensen, dit kan je geld gaan kosten.
– Neem de tijd. Het is een groot complex dat veel tijd vraagt.

3. Ga op ontdekking naar de Bromo vulkaan op Java.
Een van de andere toeristische plekken die Indonesië te bieden heeft is de Bromo vulkaan en dan met name de zonsopkomst die hier prachtig te zien is. De accommodaties hier zijn behoorlijk duur houd daar rekening mee. Ze weten dat je afhankelijk bent van een overnachting in de buurt en dat biedt niet veel soeps aan hostels of hotels. Benieuwd hoe deze tocht mij verging? Lees dan mijn verhaal.

4. Ontspan op de Gili’s
Op de eilandengroep bij Lombok in Indonesië is het echt ontspannen. In het noorden van Lombok aan de westkust liggen de Gili’s, dit zijn 3 kleine eilandjes. Het kleine gili eiland heet Gili Air, het middelste gili eiland heet Gili Meno en het grotere en drukkere eiland heet Gili Trawangan. Doordat hier geen gemotoriseerd verkeer is toegestaan is het een ware ontsnapping van de drukte. Pak de boot van het vaste land in Bali richting de Gili’s of ga op doorreis naar Lombok of verder. veel mensen gaan naar de Gili’s vanwege de relaxte sfeer en het proeven van pado’s. Omdat er geen politie is op het eiland wordt dit gedoogd.

5. Spot Komodovaranen in Komodo National Park op Flores
Bezoek het ongerepte Flores een van de mooiste eilanden van Indonesië. Bezoek hier het Komodo NP en spot de grootste hagedis (tot wel 3 meter lang) op aarde de Komodovaraan! Blijf een nachtje in het nationale park overnachten of maak mooie dagtrips door het park.

Komodo National Park Indonesië

Wat is de beste reistijd in Indonesië?

De beste reistijd is afhankelijk van wat je wilt doen en waar je precies heen gaat. Indonesië heeft een tropisch klimaat en vanwege de ligging op en rond de evenaar is het er het hele jaar door bijna even warm. Over heel Indonesië is de gemiddelde temperatuur 30°C. Er kan tussen de verschillende eilanden wat verschil zijn wanneer vanwege de regenval. De beste reistijd voor Java en Bali is tussen mei en september dan heerst er een aangename temperatuur en is er minder regenval.

Wat is het reisadvies voor Indonesië?

Indonesië is veilig om op vakantie te gaan of te backpacken. Ook voor vrouw alleen is het geen probleem. In Indonesië geldt net als in andere grote steden dat je zeker op drukke plaatsen moet oppassen voor zakkenrollers. Doe hiervan aangifte bij de politie, dat is nodig voor de verzekering. Voor het actuele reisadvies verwijs ik je door naar de website van de rijksoverheid.

Heb ik een reisstekker of wereldstekker nodig in Indonesië?

Je hebt geen verloopstekker nodig voor Indonesië. Ze gebruiken dezelfde stopcontacten (zie afbeelding). Ben je op doorreis is het wel slim om voor de overige landen een wereldstekker aan te schaffen waarin meerdere opties zitten verwerkt.

stekker Indonesië

Heb ik een visum nodig voor Indonesië?

Als Nederlander of Belg mag je 2 maanden gratis verblijven als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Echter moet je daarna wel het land uit en valt het niet te verlengen. Een vereiste is dat je buiten Indonesië moet zijn op moment van aanvraag en dat je in het bezit bent van een geldig paspoort. Ga je voor zakelijke doeleinden naar Indonesië en wil je binnen die 2 maanden meerdere keren het land in en uit? Dan dien je een ander soort visum aan te vragen. Online kun je heel gemakkelijk je visum aanvragen en regelen zij alle administratieve rompslomp en ontvang je een visum in je mailbox. Je gegevens worden veilig verwerkt en het scheelt je 2 ritjes naar het consulaat. Kortom win-win situatie.

Kan ik water uit de kraan drinken in Indonesië?

Leidingwater in Indonesië is niet veilig om te drinken. Gebruik flessen water en controleer altijd of de dop van de fles niet al eerder is geopend. Drink frisdrank alleen uit flesjes en gebruik geen ijsklontjes in drankjes. Vermijd groente of fruit dat in ongekookt water is gewassen. Gebruik voor tandenpoetsen alleen gekookt water of flessenwater. Flessen water zijn overal te koop in kiosken, supermarkten en bij straatverkopers.

Welke reisgidsen over Indonesië zijn interessant?

Kan ik pinnen in Indonesië?

Je kunt in grote steden overal pinnen, wel is het raadzaam om dit binnen bij een bank te doen vanuit veiligheid. Houd er ook rekening mee dat je niet te veel pint (stapel briefjes). In kleine dorpen zal het lastiger zijn om geld op te nemen. Zorg voor wisselgeld want fooi geven in Indonesië is gebruikelijk en is makkelijker met kleine briefjes. Om geld op te kunnen nemen in het buitenland heb je een zogenaamde wereldpas nodig. Een bankpas waar je wereldwijd mee kunt pinnen, is voorzien van een Maestro- of Cirrus-logo. Voor een transactie zal ruim 2 euro in rekening worden gebracht door je bank.

Heb ik een klamboe nodig voor Indonesië?

De beste manier om muggenbeten te voorkomen zijn, ’s avonds de armen, benen en voeten bedekken, een muggenmiddel opsmeren waar DEET in zit en een klamboe gebruiken. In hotels met airco zal een klamboe meestal niet nodig zijn. In sommige lodges of hostels wel. Je kunt klamboes kopen die geïmpregneerd zijn met een muskietendodend middel. Het is ook handig om iets bij je te hebben waarmee je de klamboe kunt ophangen. Klamboe is ook raadzaam als je op doorreis bent.

Welke lekkernijen moet ik geproefd hebben in Indonesië?

1. Spekkoek
Een kruidige natte cake opgebouwd uit laagjes. Lekker voor tussendoor of bij de koffie. Je kunt het hier ook in veel toko’s krijgen. Kom je alvast in de stemming!

2. Gado Gado
Dit is een pittige Indische groenteschotel met een flinke dot pindasaus met heerlijke specerijen.

3. Rendang daging sapi
Dit is een gestoofd rundvlees gerecht geserveerd met rijst en groente.

Weetjes over Indonesië

  • Eet of pak dingen altijd met de rechterhand. De linkerhand is onrein, die gebruiken Indonesiërs om zich te wassen.
  • Proef een lokaal biertje, de Bintang!
  • De meeste mannen van Indonesië roken al vanaf hun twaalfde jaar! De kretek sigaret een kruidensigaretje.
  • De Indonesiërs drinken frisdrank graag lauw. Waarschijnlijk geboren uit gebrek aan koelkasten.