Bestemmingen

Meest gestelde vragen over een zonvakantie naar Egypte

Binnen enkele klikken heb je een zonvakantie naar Egypte geboekt. Maar wat is het voor land is het en wat moet je nu eigenlijk weten voor je vertrekt? Egypte is een fijne vakantiebestemming met name voor de waterliefhebber. Met een prachtig aanbod aan verschillende koraalriffen maakt Egypte een zeer fijne vakantie bestemming. Ik heb geprobeerd de meest gestelde vragen hieronder te beantwoorden. Ook heb ik een blog geschreven over het rijden op een kameel in de woestijn. Zo hoop ik je voldoende reistips te bieden om de keuze voor een heerlijke zonvakantie naar Egypte gemakkelijker te maken. Ik wens je veel leesplezier!

Algemene informatie

Voertaal: Arabisch maar ze spreken ook Engels (als het ze uitkomt).
Valuta: De munteenheid van Egypte is de EGP (Egyptische pond) zie actuele koers.
Tijdsverschil: In Egypte is het 1 uur later dan in Nederland. In de zomer is er geen tijdsverschil.
Vliegduur: Caïro 4 uur,  Sharm El Sheikh 5 uur en Hurghada iets meer dan 5 uur
Inwoneraantal: 80 miljoen
Hoofdstad: Caïro
Geloof: Islam ongeveer 90% en christendom ongeveer 10%
Ambassade: In de hoofdstad Caïro zit een Nederlandse ambassade.

Speciale feestdagen in Egypte

Feestdagen in Egypte worden uitbundig gevierd, speciaal de religieuze feestdagen. Egypte kent zowel vaste feestdagen als variabele feestdagen zoals de ramadan die volgt de stand van de maan. Feestdagen hebben invloed op de openingstijden van banken, winkels, horeca en overheidsgebouwen. Hieronder vind je een overzicht van de regionale feestdagen:

Vaste feestdagen:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 25 april – Teruggave van de Sinaï
  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 18 juni – Bevrijding van de laatste Britse troepen in 1956
  • 23 oktober – Nationale Suezdag
  • 23 december – Dag van de nationale bevrijding

Variabele feestdagen:

  • Ramadan ieder jaar een andere
  • Suikerfeest
  • Koptische feestdagen

Welke verzekering heb ik nodig voor Egypte?

Het is altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten om problemen in het buitenland te voorkomen. De kans op voedselvergiftiging of een ongelukje op een gele banaan in de zee is nooit uit te sluiten. Kijk goed of je een verzekering ook werelddekking geeft en waar je wel of niet voor verzekerd bent mocht er een probleem zijn in het buitenland.

Heb je inentingen nodig voor Egypte?

Voor een veilig verblijf kunnen er inentingen nodig zijn voor Egypte. Sommige inentingen zijn verplicht bij een kort verblijf en andere worden aangeraden. Wil je weten welke voorzorgmaatregelen jij moet nemen? Maak hier een afspraak.

Welke bezienswaardigheden zijn er in Egypte?

1. De Piramiden van Gizeh
Wie kan nu de Piramiden van Egypte overslaan en de grootste kat ter wereld aaien 😉 de Sfinx van ongeveer 73,5 meter lang? Deze piramiden liggen in Gizeh, dit vlakbij de hoofdstad Caïro. Vanaf de badplaats Sharm El Sheik kun je met het vliegtuig of met de bus een excursie boeken.
– Vliegtuig excursie Piramiden: Het is een half uurtje van Sharm El Sheik naar het vliegveld en dan een uurtje met het vliegtuig.
– Busrit excursie Piramiden: Met de bus is het een vrij lange rit, ongeveer 9 uur rijden. Een excursie vertrekt dan ook midden in de nacht vanaf Sharm El Sheik en wordt gecombineerd met een bezoek aan de hoofdstad Caïro. Vaak is dit een excursie van zo’n 2 dagen.

2. Dal der Koningen (koningsgraven)
Het dal der Koningen in Luxor ook wel de vallei genoemd is een bijzonder plek om te bezoeken. In deze vallei zijn tal van koningen begraven zoals de meest bekende, Toetanchamon. Het graf van Toetanchamon werd in 1922 ontdekt en al zijn de meeste schatten geroofd, blijft het bijzonder om zijn grafkamer te bezoeken. Of bezoek een van de andere 64 graftombes.

3. Ga duiken in de Rode zee
De rode zee is een geweldige plek om te gaan duiken. Het is de langgerekte zee die op de grens ligt tussen Azië en Afrika. De Rode Zee grenst aan meerdere landen naast Egypte zoals Israël, Jordanië, Saoedi-Arabië en Jemen. Het biedt grote koraalriffen zoals de ‘Blue Hole’, een gat in een koraalrif van wel 60 meter diep.

4. Vaar over de Nijl
De Nijl is erg bekend vanwege de mooie Nijlcruises die je kunt maken langs de steden Luxor en Aswan. Vroeger stroomde de Nijl jaarlijks over en dat zorgde ervoor dat de oevers langs de Nijl uit vruchtbare grond bestaan. Daar de komst van de Aswandam vinden er geen overstromingen meer plaats.

5. Hippie de pippie in Dahab
Waar de bekende badplaatsen Sharm El Sheik en Hurghada al jarenlang trekpleisters zijn voor een goede zonvakantie is Dahad een meer onbekende plek in Egypte. Dit staat meer bekend als een hippie plek in Egypte. Dahab is een stuk minder toeristisch en is uitstekend geschikt voor snorkel- en duikvakanties vanwege de ligging aan zee.

Wat is de beste reistijd in Egypte?

In Egypte is er een woestijnklimaat met zeer weinig neerslag. De zomers zijn heet de winters zijn mild. De temperatuur kan enorm variëren binnen 1 dag zodra de zon onder is. Beste temperatuur voor een vakantie in Egypte vind ik zelf van november t/m april dan is het lekker warm maar niet te warm zo tussen de 18 en 33 graden.

Is Egypte gevaarlijk?

Er is de laatste jaren nogal rumoer geweest in Egypte vanwege de afzetting van de president (2013) ook is Egypte bekend terrein voor IS. Er gelden voor Egypte veiligheidsrisico’s. Uitzondering hierbij zijn de badplaatsen.

Voor een actueel reisadvies, verwijs ik je naar de website van de rijksoverheid. Uiteraard komt er net als in vele andere grote steden criminaliteit voor. Blijf daarom goed oppassen voor zakkenrollers wanneer je op drukke plekken bent of in het openbaar vervoer. Ikzelf heb mij nooit onveilig gevoeld, wel proberen ze je van alles te verkopen als ze de kans krijgen. De kans dat je met een waterpijp thuis komt is meer dan groot 😉 Bron afbeelding: Rijksoverheid mei 2018[/caption]

Heb ik een reisstekker of wereldstekker nodig in Egypte?

Nope, je hebt geen reisstekker nodig voor Egypte. lekker zorgeloos je Iphone inpluggen en je vrienden de mooie foto’s doorsturen!

Heb ik een visum nodig voor Egypte?

De gedachte alleen al! Heerlijk snorkelen in de Rode Zee, op excursie naar het Dal der Koningen, de piramides van Gizeh beklimmen en de Sfinx bezoeken. Maar voor je het land in mag, heb je wel een visum nodig. Een visum voor Egypte kun je heel gemakkelijk thuis al (online) aanvragen via evisumegypte.nl

De aanvraag is binnen 5 minuten geregeld en gemakkelijk via Ideal betaald. Je gegevens worden veilig en vertrouwd behandeld en je ontvangt in je mailbox alles wat je nodig hebt. Lekker makkelijk zonder zorgen! Meer weten? Bekijk dan de website met alle voorwaarden op een rij.

Kan ik water drinken uit de kraan in Egypte?

Het drinken van kraanwater in Egypte is niet verstandig. Zelfs je tanden poetsen met kraanwater is niet aan te raden. Door de bacteriologische omstandigheden van het water wordt het eten gewassen producten zoals salades in Egypte ook afgeraden. Dezelfde geldt ook voor ijs dat gemaakt is van kraanwater. Koop daarom flessen water en zet ze naast de kraan als geheugensteuntje.

Welke reisgidsen over Egypte zijn interessant?

Kan ik pinnen in Egypte?

Je kunt overal pinnen, wel is het raadzaam om dit binnen bij een bank te doen vanuit veiligheid. Houd er ook rekening mee dat je niet te veel pint (stapel briefjes). Zorg voor wisselgeld want fooi geven in Egypte is gebruikelijk en is gemakkelijk met kleine briefjes.

Heb ik een klamboe nodig voor Egypte?

Muggen in Egypte komen wel voor maar dragen gelukkig geen Malaria. Een klamboe is raadzaam als je op doorreis bent en  geen hotel hebt met airconditioning. Muggen houden van een windstille omgeving maar dat biedt nog geen garantie voor een bultvrij-lichaam ? Smeer je goed in met Deet in de avond en kleed je bedekt om muggenaanvallen te voorkomen.

Typische lekkernijen uit Egypte

1. Mezze
Eigenlijk een verzameling van verschillende kleine voorgerechtjes geserveerd met brood. Zoals dolmades, falafel, tzatziki en hummus. Jammie!

2. Koshari
Dit lijkt een beetje een geval van restjes dag gezien de verschillende ingrediënten meer het is echt een typisch Egyptisch gerecht met macaroni, vermicelli, rijst en een tomatensaus.

3. Om Ali
Afsluiten met een toetje kan altijd! Het is een Egyptische broodpudding met gemengde noten.

Weetjes over Egypte

  • Wat je echt moet weten is dat Egypte een grote uitvalbasis is van de Russen. Even heel bot en generaliserend hebben de Russische vakantiegangers die in Egypte zitten, net iets andere insteek van vakantie vieren als de Hollanders.
  • 5 sterren in Egypte is geen 5 sterren in Nederland.
  • Bedek je hoofd zo veel mogelijk in de zon en blijf smeren met zonnebrand!!
  • De kans dat je diarree krijgt is in Egypte groot. Blijf drinken en slik niet meteen diarreeremmers, laat je lichaam het werk doen. Is het na 24 uur niet over ga dan maatregelen nemen!
  • Draag je contactlenzen en ga je de woestijn bezoeken in Egypte, neem dan extra vloeistof mee.

Jasmijn Pols Reisadvies