100 dromen

#7 Naar de voetbal

Eindelijk kan ik weer een mooie droom van mijn lijstje afstrepen, de droom om als toeschouwer bij “De voetbal” te zijn in een heus stadion op zo’n loeihard klapstoeltje, met het liefst 3 oehh-momenten. “De Voetbal” is een veel besproken sport waarvan menig harten sneller gaan kloppen, een sport waar iedereen wel een mening over heeft en moet hebben maar ook een sport die tijdens een WK ons land massaal oranje kleurt.

Ik wilde ook wel eens weten waar deze massahysterie op gebaseerd is. Want ik weet noppes, nog van de historie laat staan van de regels. Dus ben even de boeken in gedoken! Het blijkt namelijk dat de Engelsen pleiten dat zij de eerste waren die de voetballerij naar het publiek brachten al blijkt het uit oude documenten dat al ver voor Christus er een gelijksoort spel bestond. Zoals in 1500 voor Christus toen de teams uit maar liefst 27 spelers bestond! Krijg dat maar eens in een spelersbus of eerder in een spelers huifkar. En de hoofdprijs was een koe!

In 1848 werd het tijd voor wat regels want koningin Elizabeth schaamde haar kroon van haar kop omdat de voetbalspelers als bloederige wildemannen achter elkaar aan rende in plaats van de bal. Vanaf toen werden er enkele regels opgesteld en dat is de basis geweest van het voetbal zoals we het nu kennen.

En bij dat voetbal van nu mocht ik aanwezig zijn. Samen met mijn vriendinnen hadden we een plekje op de bühne. Met een heus duel van FC DB tegen FC Oss kon mijn voetbal ontgroening niet meer stuk! Een echt bloedstollende wedstrijd was het niet maar dat mocht de pret niet drukken. Dankzij 2 Duitse broers in het Osse team waren er toch wel spannende momenten in het spel. Er werd continu geroepen: “Scheids, dat was Hens!” , “Scheids dat was duidelijk Swalbe!!” Die Swalbe & Hens brachten veel te weeg bij ons in het publiek.

Lees ook: Andere dromen van mijn dromenlijst.

                     
Uiteindelijk hebben we het moeten bekopen met een 2-1 verlies maar mijn 3 oehh-momenten heb ik mooi gehad. De eerste toen we Ralph Seuntjes ontdekte, de tweede toen onze Ralph scoorde en de derde toen de bittergarnituur werd uitgedeeld.

Liefs,

handtekening

PS. Er schijnt een beschermde vogel rond te hangen bij het stadion de HooliGans.

Eén reactie

  • Gerry

    Mijn jaar is goed begonnen met het lezen van dez,e zeer interessante uiteenzetting van nationale sport numero 1. Als jij net zo genoten hebt van jullie uitje als ik van het lezen van dit stukje dan is het zeer geslaagd geweest.
    Ik hoop dat er nog veel af te strepen valt op je lijst, want ik kn niet wachten op het volgend verslag.
    Heel veel succes er mee en voor 2000 en dertien……Heel veel geluk, plezier en opportunity