Mama

Mijn verhaal over zwangerschapsdiabetes

Dit artikel is voor de moeders die net als ik op zoek waren naar informatie over deze tijdelijke vorm van Diabetes tijdens je zwangerschap. Waarschijnlijk heb je dit nieuws gekregen nadat je een test hebt moeten doen van de verloskundige. Zo kwam het bij mij naar voren. Ik had toen heel erg de behoefte om ervaringsverhalen te lezen en niet de statische medische verklaringen. Dus hier is die van mij. Ik hoop dat je er iets aan hebt en laat het je geruststellen zodat je optimaal kunt voorbereiden op de komst van je kindje.

Diabetes in de familie vergoot de kans op zwangerschapsdiabetes

Toen ik mijn intake had bij de verloskundigenpraktijk werd er gevraagd naar de medische achtergrond van mijzelf, mijn partner maar ook onze ouders. Nou heb ik de pech (en zijzelf ook) dat mijn beide ouders een chronische ziekte hebben. Waarvan bij de Diabetes bij mijn vader de trigger was om mij rond de 24e week van mijn zwangerschap te testen op zwangerschapsdiabetes. Er zijn andere mogelijkheden die je kans op zwangerschapsdiabetes verhogen naast een direct familielid met diabetes type 2. Deze mogelijkheden zijn:

 • als je al bij een vorige zwangerschap zwangerschapsdiabetes hebt gehad
 • als je bij ene vorige zwangerschap een baby kreeg van meer dan 4500 gram (jaiks!)
 • als je een Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse achtergrond hebt
 • als je een hoog cholesterol of hoge bloedsuiker hebt
 • als je wel eens een miskraam hebt gehad
 • als je BMI 30 of meer is voor je zwangerschap

Er zijn ook wat signalen waar je op kunt letten:

 • erge dorst
 • vaak moeten plassen
 • als je kindje veel groter is dan normaal

Hoe werkt een zwangerschapsdiabetes test?

Deze test ook wel de glucosetolerantietest wordt tussen de 24e en 28e week van je zwangerschap afgenomen. In sommige gevallen kan dit al vanaf de 16e week. Ik moest mij nuchter melden bij het ziekenhuis. Best wel een opgave als je 24 weken zwanger bent. Er wordt eerst nuchter wat bloed afgenomen. Toen werd er gevraagd om een drankje te drinken dit is een flink glas suikerwater. Je moet zelf goed de tijd in de gaten houden want precies 2 uur later moet je weer geprikt worden om zo te kijken wat je lichaam doet om deze suikerbom te verwerken. Ik ga eerlijk bekennen dat ik veel moeite had om dit goedje binnen te houden. Ik was erg misselijk en heb de klok gesmeekt sneller te tikken. Na 2 uur worden er weer wat buisjes bloed afgenomen en gaat dit naar het lab en wordt het resultaat naar je verloskundigenpraktijk gestuurd. Ik was daarna erg moe en misselijk misschien al tekenen dat er iets niet goed was.

Uitslag zwangerschapsdiabetes

Mijn uitslag zat op 11 en dit had volgens mij onder de 7 moeten zijn bij de test. Zie overzicht hieronder voor de gemiddelde waarden. Ik was er best van ondersteboven dat dit nu het geval was. Ook omdat er bij mijn zoon een onregelmatige hartslag werd geconstateerd dit is in mijn blog te lezen. Ik baalde er enorm van omdat dit inhield dat er naast 2 extra onderzoeken per week nog meer afspraken en verplichtinningen zouden volgen en er van een onbezorgde zwangerschap geen sprake zou zijn. Denk ook dat mijn hormonen hierbij flink een rol speelden omdat ik uiteraard ook zorgen had over mijn zoon.

Glucosewaarden Zwangerschapsdiabetes

 • Nuchter > 7,0 mmol/liter
 • Niet nuchter (2 uur na de maaltijd) > 7,8mmol/liter

Streefwaarden Zwangerschapsdiabetes

 • Nuchter < 5,3 mmol/liter
 • Niet nuchter (1 uur na de maaltijd) < 7,8 mmol/liter
 • Niet nuchter (2 uur na de maaltijd) < 6,7 mmol/liter

De behandeling bij zwangerschapsdiabetes

Na de uitslag is er door de verloskundige een afspraak gemaakt bij een diëtist en bij de internist in combinatie met een diabetesverpleegkundige. Bij de diëtist wordt haarfijn uitgelegd welke voedingstoffen voor die gluscose pieken. Hoe je het beste eetmomenten kunt verdelen en welke keuzes je kunt maken om zo goed mogelijk de zwangerschap door te komen.

Ik zag het eerst als falen. Had ik dan iets beter kunnen doen of had ik dan gewoon niet goed gegeten. Maar dit werd mij al snel verteld dat het in mijn geval dikke pech was door een familiare vorm van diabetes. De diëtist geeft je ook een pakket mee met een glucosemeter, naaldjes en strips. Ook krijg je een ontsmettingscrème en een dagboekje mee. In dit dagboekje ga je je waardes bijhouden 3 a 4 dagen in de week. Een dag bestaat uit 3 metingen. Een keer prik je nuchter voor het ontbijt, na de lunch en na het avondeten. Dit mail je vervolgens naar de diabetesverpleegkundige. Het is wel zaak dat je hier eerlijk over bent. Het is niet meteen drama als je er een keer overheen zit maar in het belang van je kind is het zaak om volledig te zijn.

Zolang het je lukt je waardes in balans te houden is er eigenlijk niet heel veel aan de hand. Je let op je voeding, meet je glucose 3 keer in de week en door extra echo’s houden ze de groei van je kindje in de gaten.

Uit balans met zwangerschapsdiabetes

Wil ik daarmee zeggen dat zwangerschapsdiabetes een peulenschil is? Nee absoluut niet. Het heeft zeker consequenties als je je niet aan je voeding houdt of dat je lichaam niet meer in staat is om zelf insuline genoeg aan te maken. Niet alleen voor je kindje maar ook voor jezelf.

 • Er is een verhoogde kans op een baby met een erg hoog geboortegewicht
 • Dat je baby veel te vroeg geboren wordt
 • Dat je baby een verlaagde bloedsuiker heeft bij de geboorte
 • Deze vind ik erg om op te schrijven maar er is kans dat je kindje het niet red in de baarmoeder (verschrikkelijk nare gedachte)

Dit kan allemaal door een minimum beperkt worden door goede controles en een juiste bloedwaarde. Ik heb met een dieet mijn zwangerschap goed weten te volbrengen en had geen insuline nodig. Misschien dat ik bij een volgende zwangerschap dit wel zou moeten doen omdat het vrijwel zeker is dat ik het weer heb.

Bloedwaarden niet onder controle bij 37 weken

Bij het horen van de diagnose is er bij mij een knop omgedraaid ik was erg streng voor mijzelf in het eten van suikers denk ook aan fruitsuikers. Dit resulteerde in nette waardes en een normale groei van onze zoon. Helaas kwam daar bij 38 weken ineens verandering en kreeg ik mijn suikers niet goed meer onder controle. Waar ik ineens bij hetzelfde avondeten de week ervoor goed zat was dit een week erna een stuk hoger. Ik melde dit bij de verloskundige en een dag erna werd ik acuut ingeleid om verdere risico’s te voorkomen. Mijn zoon is kerngezond geboren bij met 38 weken en woog 3435 gram dus helemaal niet fors. Na 24 uur waren mijn waarden weer helemaal goed.

Kortom, wees bewust met wat je eet en wees alert op je gevoel. Heb je twijfels of denk je dat er iets niet goed voelt gewoon meteen handelen. Ze nemen geen risico met die kleintjes. Daarnaast is het nooit verkeerd om eens kritisch te kijken naar wat je eet. Stiekem eten we veel koolhydraten en suikers op een dag zonder dit door te hebben.

Kom op mama, je kunt het!!!

Liefs,