100 dromen

#50 Een spetterende batik cursus en een dot rare feiten!

Na mijn lichte traumatische ervaring in Kuta in de regen heb ik een bus genomen naar Ubud. Dit is een plaatsje in het midden van Bali en draagt een wat artistieke sfeer uit en ik (als afgestudeerd kunstenaar) voel mij daar enorm op mijn gemak, mensen zijn er wat minder opdringerig en er is hier zowaar wat natuur te zien, top dus!!
Ik heb mijn artistieke derrière achterop een scooter geworpen en heb onderhandeld tot ik scheel keek en dat heeft zijn vruchten afgeworpen ik zat in een prachtige plek met uitzicht op een rijstveld en compleet met zwembad en ’s ochtends als ik wakker werd staarde ik recht in de ogen van een nakende vrouw, kortom niks te klagen dus.

Ik wilde in Ubud dolgraag een Batikcursus doen om zo gezegd weer “in touch” te komen met mijn creatieve kant. Ik meldde mij netjes om 10u ’s ochtends bij Nyoman om de historie te horen over batik. Vol overgave was ik een en al luisterend oor ook al excuseerde hij zich een aantal keer want de avond ervoor had hij een iets wat te hete Gado Gado op en zijn darmen waren wat van slag. Met een busje Norrit op tafel bleef hij het liefst roerloos op zijn bankje zitten en kon ik met vragen bij hem komen, dat was het beste zei hij want hij was bang dat als ie op zou staan zijn slippers vol liepen. Zijn zoon werd toen maar als mijn persoonlijke leraar aangewezen en hij legde mij zeer professioneel alle stappen van het batik proces uit. Ik heb dat enorm onderschat want het is nog een hels werk.

De eerste stappen in de batik wereld.

Eerst ga je op een katoenen doek schetsen om vervolgens de lijnen over te trekken met “was”  dit doe je met een heel klein pennetje dat je om de paar seconden in een bakje met hete was dompelt. Nog best een lastige klus om niet te knoeien met klodders was en de lijnen te krijgen zoals je ze van te voren getekend hebt.  Daarna ga je aan de slag met het  inkleuren en ga je kleuren mengen om een speels effect te krijgen. Bij de volgende stap ga je de kleuren die je daarvoor zo netjes heb aangebracht veiligstellen door er een laagje was overheen aan te brengen. Ook kan je ervoor kiezen om paraffine te gebruiken dit kun je kreukelen en dit geeft een craquelé effect aan je doek. Als alle delen zijn ingekleurd worden de grote delen ondergedompeld in een bad met kleurstof en alles wat je van te voren hebt bedekt met was wordt dan niet gekleurd alleen de delen die onbewerkt zijn. Als laatste wordt je doek in heet water gekookt om de kleuren goed te laten doorkomen en de was van het doek smelt. Nu nog drogen en strijken en hopla “Ready is Kees”  je bent een batik doek rijker.

Lees ook: Andere dromen van mijn dromenlijst.

Inkleuren vlakken

De cursus was echt super leuk en informatief ik kreeg ook een lunch aangeboden die ik tot op de laatste kruim verorberd heb omdat het zo lekker was. Nyoman liep af en aan naar het toilet en dat gaf het spetterende effect van deze cursus! Wil je het eindresultaat zien? Dat kan maar dan moet je eerst 3 uur lang naar al mijn vakantie foto’s komen kijken!

Liefs,

handtekeningde koningin van de batikkunst!

PS.

Hier nog een dot feiten:

 • Met meer dan 200 miljoen moslims is Indonesië het grootste islamitische land ter wereld.
 • Ze gebruiken hier geen toiletpapier maar hun linkerhand (even voor de zekerheid aan deze trend doe ik niet mee).
 • Een pakje sigaretten is hier nog geen euro en nee ik neem geen sloffen mee terug stop maar gewoon met roken, papa!
 • De sociale controle is hier groot ik kan mijn kont niet keren of men wil weten waar ik naar toe ga en waar mijn man is. Mijn antwoord is duidelijk: Grootmoeder koekjes brengen in het bos en mijn man is even sigaretten halen!
 • Buiten het hoogseizoen gaat de lokale bevolking zelf op vakantie en voor hun zijn blanke mensen een ware attractie want ik ben nu al meer dan 10 keer gevraagd of ongevraagd met vreemde mensen op de foto gezet.

Met de dame met grijze haren ben ik een dag opgetrokken bewonderenswaardig hoe zij leeft namelijk over de hele wereld. Ik was een beetje bezorgd over haar omdat ze zich wat flauwtjes voelde vanwege de hitte dus ben ik maar bij haar gebleven uit voorzorg.

6 reacties

 • Emil

  Hoi jasmijn.
  3 uur foto’s kijken en ik heb al mega foto’s gezien, maar ik kan er tegen.
  Het is bijna einde. Maar de indrukken en beelden zullen waarschijnlijk nooit meer van je netvlies
  verdwijnen, deze ( vacantie ) kan niet meer stuk en ook niet meer afgepapt worden.
  geniet nog even tot thuis in de hollandse koude.
  Groetjes Emil.

 • Jennifer

  Wow wat ben je groot tussen al die pinda’s zeg, Reuze blanke!!!
  Weer erg leuk om te lezen, wanneer kunnen we inplannen voor 3 uur foto’s en het bekijken van je doek?!
  Heb er zin in!

  Have fun!
  Dikke kus Jenny

 • Hoi Jasmijn

  Oetels in UBUD, het moet niet gekker worden. Maar het zag er fantastisch uit.!
  Je oogt zeer groot, tussen die kleintjes, maar Jasmijn, het reizen doet je zichtbaar goed.
  Heel veel groetjes, Leo en Gerry

 • Anouk

  Wauw wat ben ik blij met dat cadeau!! Echt een gave koekkast magneet!!
  Ik heb tranen in mijn ogen trane van geluk!!
  Dat je voor mijn de hele dag voor mij speciaal je hebt verdiept om een zo mooi mogelijk Resultaat te krijgen vind ik te gek!! Je had er echt schijt aan!!
  Maar zo ben je!!!
  Die 3 uur heb ik ervoor over! !!!
  Neem ik de hollandse hapjes mee!!!! En de kookwekker!
  Die zet ik op 3 uur precies!!
  Kuskus

 • renske

  he liefie
  ik kan niet wachten om al die foto’s een keer te zien, ik zeg onder het genot van een natje en een droogje gaat het vast lukker!
  dikke kus rens

 • babs

  ik vind indonesie maar stom! Sinds dat je daar bent loopt onze communicatie behoorlijk spaak….
  Ik hoop dat jij het wel naar je zin hebt daar!! De batik cursus klinkt iig als een succes dus dat vind ik mooi! 🙂
  En hoor ik nou dat je de laatste week a 2 weken lekker gaat chillen in de zon? Heerlijk naar de gili’s!! Mooi zo, je hebt het verdiend na deze super gafe reis!!!! Geniet ervan!!!!