100 dromen

#51 Slakken eten.

Ja er is weer een droom vervuld op mijn lijstje en daar moet natuurlijk over geschreven worden! Allereerst wil ik mijn excuses aanbieden voor mijn taalgebruik. Ik werd er namelijk op gewezen dat “slakken” niet de rechtmatige term is maar dat je “Escargots” moet zeggen (spreek uit: Eskarkoos). Maar in mijn droom zitten slakken dus laten we het gewoon bij slakken houden.

Waarom ik deze wens wilde vervullen heeft denk ik te maken met het feit dat ik als klein meisje geregeld met een vriendinnetje en haar familie mee uit eten mocht. En nu kan ik mij herinneren dat ik mijn ogen heb uitgekeken hoe mensen daar zaten te smullen met tangetjes en een bordje met gaatjes erin om vervolgens hun brood te soppen in de olie die achterbleef. De boel werd nog interessanter toen mijn vriendin mij had wijsgemaakt dat je die dingen levend eet. Sindsdien heb ik slakken altijd geassocieerd met iets wat rijke lui doen dus zodra ik rijk ben zou ik dat ook gaan doen.

Lees ook: Andere dromen van mijn dromenlijst.

Helaas ben ik nog niet rijk maar wel een baan rijker dus vonden mijn zus en ik dat het tijd werd om weer een droom te vervullen. Aan een klein tafeltje ergens weggemoffeld in een hoekje namen we de kaart ter handen en keken er vluchtig doorheen. Het voorgerecht was al beklonken maar na enige discussie over het hoofdgerecht (Dat we halverwege omwisselen met elkaar) waren we eruit. Marleen nam de “Wijngaardslakken in kruidenboter” en ik de “Wijngaardslakken in gorgonzola”.

Het gereedschap!

Na enige tijd te hebben gewacht was het “Moment suprême” (dat Frans bekroop mij onverwachts) daar en konden wij genieten van dit van origine Franse gerecht. De chef was erg behulpzaam en had de huisjes er al voor ons afgehaald of hij had misschien van de ober gehoord dat het onze eerste keer was en had hij geen zin in een kliederboel, dat zou ook kunnen.

Het slakken monster.

De kruidenboter & De Gorgonzola variant.

We waren meer te spreken over de variant met de Gorgonzola dan de slakken met kruidenboter. De structuur is een beetje zoals een mossel en geloof dat de smaak meer te danken is aan de kruiden en de kaas dan aan het slakje zelf. Maar kortom een geslaagd experiment en 2 lege bordjes met gaatjes erin. En even voor de “Esgargots-maagden” onder ons ze leven niet meer hoor als je ze eet!

Liefs,

handtekening

ps. Zelf slakken eten in Den Bosch? Kan bij de allerlei en de Bossche Eetkamer.

http://www.allerlei-visserij.nl/
http://www.bossche-eetkaemer.nl/

3 reacties

 • Emil

  Hoi. Ik dacht dat je tijdens je verre reis van alles had gegeten en geproefd
  Maar je moet eens als je de gelegenheid er voor krijgt gefrituurde sprinkhanen gaan eten, waar
  dat weet ik hier niet. De smaak is bijna de zelfde als de sausjes die er bij geserveerd worden.
  Maar geniet van je leven , je baan en van lekker eten.
  Groetjes Emil.

 • Yvon

  Ziet er lekker uit Jassie!
  Nog een tip voor diegene die zich ook aan dit culinair spectakel wil wagen; bij de Breton in de Korte Putstraat zijn ze niet te versmaden!
  xxx

 • Hoi Jasmijn

  Yvonne was me net voor met dezelfde goede tip. Want eerlijk waar, daar eet je je vingers er “bijna” bij op.
  Maarje hebt gelijk….. ze zijn ,door het sausje, overheerlijk.
  Nog van harte gefeliciteerd en heel veel succes met en in je nieuwe baan .
  Groetjes Leo en Gerry