Reisverhalen

Beware to prepare!

Jasmijn 1Ik zie mijn vader nog staan, vloekend en tierend bij de achterklep van onze grote grijze volgeladen
Renault Espace. Dit gezinstafereel deed vermoeden dat er een volksverhuizing plaats vond, echter had deze overvolle wagen enkel bestemming Zeeland (weekje). Iedere keer als mijn vader een poging deed de achterklep te sluiten presteerde één van ons het de auto uit te springen en er nog meer spullen aan toe te voegen. Ik heb dingen meegezeuld waarvan ik jarenlang het bestaan niet meer wist maar waarvan ik bang was het onverhoopt nodig te hebben. Zeg nou zelf, glittertape en een scheetkussen zijn toch ook onmisbaar voor een week Zeeuws vertier?

Rugzakdieet

Mijn inpakwoede heeft in de afgelopen jaren een drastische vermageringskuur ondergaan. Een soort extreme maagbandcorrectie op mijn rugzakinhoud. Dat mijn inpakdieet te drastisch bleek en size zero proporties aannam werd op mijn reis door Guatemala pijnlijk duidelijk. Ik kreeg van mijn medereizigers de bijnaam: “The Blue Spot”. Alle foto’s sierde ik met de aanwezigheid van mijn fel blauwe capuchontrui. Moeiteloos spotte je mij op groepsfoto’s, zelfs die van ver af tijdens een woeste vulkaanbeklimming. Niet dat ik zo’n fan was van die felblauwe trui maar het was de enige trui die ik had meegenomen! Ik was zo bezig de inhoud van mijn rugzak te beperken dat ik mij totaal niet had verdiept in het klimaat en de daarop aansluitende modetrends.

Wees een ui!

Diezelfde reis sprak ik een doorgewinterde reiziger over mijn inpakfouten en zij gaf mij de enigszins filosofische tip: “Wees een ui!”. Ik snapte haar hippie opmerking niet meteen en was lichtelijk beledigd. Even dacht ik dat ze mijn braadproces in de zon vergeleek met het aanfruiten van uitjes in vet! Niets bleek minder waar. Ze vervolgde: “Wees een ui en kleed je in laagjes”. Door het dragen van dunnere lagen over elkaar houd je jezelf warm en beschik je over bredere keus in kleding. Er ging een wereld voor mij open en de capuchon trui heeft in een rap tempo plaats gemaakt voor een gedegen inpaklijst met meerdere opties voor een koude avond.

Leren prepareren

Het is een ware Hans Klok illusie dat je je op alles kunt voorbereiden tijdens een reis. Zo kunnen weersomstandigheden in één klap veranderen en kan je route gedurende je reis ook nog wel eens andere coördinaten aannemen. Daarnaast is de inhoud van je rugzak één ding maar de inhoud van je mindset en de invulling van je reisdoelen een tweede. Zo heb ik een ezelsbruggetje bedacht om mij te helpen bij belangrijke beslissing in mijn reisgear en voorbereidingen. Ik noem ze de 7 G’s.

  1. Geld (Werkt je creditcard daar? Betalen ze cash? Wat moet je contant meenemen?)
  2. Garderobe (Welke temperatuur? Kan je daar wassen? Regenseizoen of hikeplannen?)
  3. Garantie (Verzekering met werelddekking? Documenten in orde? Thuisfront op de hoogte?)
  4. Gekkigheid (Zijn er bijzondere feestdagen waarbij alles op z’n gat ligt? Cultuur-, of geloofskwesties waar je rekening mee moet houden?)
  5. Gerei (Reisstekker of andere netspanning? Ga je daar zelf eten bereiden?)
  6. Gezondheid (Welke inentingen heb je nodig? Zonbescherming, anti mug of ORS?)
  7. Glittertape (Is er een mogelijkheid dat je glittertape zou kunnen gebruiken ?

Kortom er is eigenlijk niks leukers dan je voorbereiden op een super mooie tijd. En als je toch de fout hebt gemaakt maar 1 felblauwe capuchontrui mee te nemen maak er dan het beste van. Zorg dat je bij blijft bij alle medereizigers die je op je pad tegenkomt en op ieder foto staat met de grootste glimlach die je hebt ingepakt!

Succes, je kunt het!

Liefs,

handtekening

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *