Bestemmingen

Meest gestelde vragen over een reis naar Myanmar

Ga je backpacken in Myanmar. Dan help ik je graag op weg met onderstaande tips. In het voormalige Birma is religie een belangrijk onderdeel van de levensinvulling. Er is dan ook een ruim aanbod in boeddhistische tempels waaronder een prachtig exemplaar gebouwd in de bergen. Er heerst veel armoede en de grootste bron van inkomsten is landbouw zoals de teelt van rijst en suikerriet. Ook biedt het land een rijkdom aan dieren zoals olifanten, luipaarden, neushoorns, tijgers en apen. Myanmar gaat gebukt onder een strenge dictatuur. Dit heeft de laatste jaren geleid tot veel protesten waarbij slachtoffers zijn gevallen. Ook zijn ze flink getroffen door enkele natuurrampen. Enorm zonde voor dit mysterieuze land vol tempelvalleien en pagodes.
 

Algemene reisinformatie Myanmar

Voertaal: De officiƫle taal van Myanmar is het Birmaans.
Valuta: De munteenheid in Myanmar de Myanmarese kyat.
Tijdsverschil: Het is 4,5 uur later dan bij ons en in de wintertijd is het in Myanmar 5,5 uur later.
Vliegduur: Het is 11,5 uur vliegen naar Naypyidaw.
Inwoneraantal: 52,89 miljoen.
Hoofdstad: Naypyidaw.
Geloof: Het merendeel is boeddhistisch met ruim 89% daarnaast nog een klein deel christelijk en moslim.
Ambassade: In Yangon zit een Nederlandse ambassade.

Speciale feestdagen in Myanmar

Er wordt veel gevierd in Myanmar. Er is elke dag wel ergens een feestje ter eren van een boeddhistische of lokale betekenis.

De meeste officiƫle feestdagen hebben ieder jaar dezelfde vaste datum, terwijl veel religieuze feesten de maankalender volgen en ieder jaar verspringen. Hieronder de officiƫle feestdagen:

– Onafhankelijkheidsdag (4 januari)
– Eenheidsdag (12 februari)
– Dag van de Boer (2 maart)
– Tatmadaw (27 maart)
– Dag van de Arbeid (1 mei)
– Martelaren Dag (19 juli)

Als je dan een festival wil meemaken kies dan voor het Hot air Balloon festival. Dit festival wordt in november gevierd bij Taunggyi in de Shan deelstaat. Onder begeleiding van  percussie muziek zijn de straten gevuld met kraampjes en eetstalletjes. Zowel overdag als ’s avonds worden er ballonnen opgelaten. In de avond worden er vanuit de ballonnen vuurwerk afgestoken. Dit geeft een prachtig gezicht.

Welke verzekering heb ik nodig voor Myanmar?

Of je nu gaat backpacken of verblijft in een Ć¼ber chique hotel zorg wel dat je goed verzekerd bent. Een reisverzekering voor Myanmar is daarom echt aan te raden. Welke reisverzekering je het beste kunt afsluiten hangt af van de duur van je reis en het soort reis. Ga je risicovolle stunts uithalen dan wil er nog wel eens een aparte verzekering nodig zijn.  Benieuwd welke verzekering nodig is en wat je kwijt bent?Bereken dan je doorlopende reisverzekering zodat je precies weet wat je kwijt bent.

Heb je inentingen nodig voor Myanmar?

Er is alleen een vaccinatie tegen gele koorts verplicht als je afreist naar Myanmar, mits je zeven dagen ervoor in een gele koorts land bent geweest. Dit geldt ook bij een overstap of verblijf langer dan 12 uur in een gele koorts land. Kijk hier voor meer informatie.

Top 5 bezienswaardigheden in Myanmar?

1. U Bein’s Brug

Een mooi uitstapje is het bezoeken van de U Bein-brug. Dit is een 1,2 km lange hoge houten brug bij Amarapura in Myanmar. Deze brug over het Taungthmanmeer werd rond 1870 gebouwd. De brug wordt nog dagelijks gebruikt door de lokale bevolking. Het is niet alleen toeristische trekpleister voor buitenlander maar ook voor de Birmezen zelf. Helemaal ’s avonds bij rode zonsondergang.

2. Mount Popa

Hoog bovenop een berg genaamd Mount Popa ligt een prachtig bedevaartsoord voor de Birmezen. Op deze heilige plek worden de goden geƫerd. Het is beter om bij een bezoek geen zwarte of rode kleding dragen, bewust bent wat je zegt en niet scheldt. Het is ook niet toegestaan om vleesproducten mee te nemen dit kan onheil brengen op deze heilige plaats.

3. Pindaya Caves, grotten vol boedha’s

Deze drie kalksteengrotten zijn een bedevaartsoord voor veel Birmezen. In deze grot vind je maar liefst 8000 boedhabeelden!! De collectie beelden is een indrukwekkende weergave van de boedhistische iconografie van de vroege 18e eeuw tot aan de moderne tijd.

4. Bagan of wel Pagan

Bagan is een van de mooiste tempelcomplexen van AziĆ«. Wat Bagan zo bijzonder maakt is de meer dan duizenden tempels die hier staan. Je vindt hier meer dan 2000 boeddhistische tempels, kloosters en pagodes en naast de duizenden ruĆÆnes. Een zonsopkomst en/of een zonsondergang zien over Bagan is echt een must als je hier bent.

5. Bezoek het Inle meer

Een van de meest populaire highlights van Myanmar het Inle meer. Op dit mega grote meer drijven er complete tuinen en wordt er druk gevist. Omringd door hoge bergen is het een plaatje om hier overheen te varen en de lokale bevolking te ontmoeten. Maak een georganiseerde boottocht of combineer het met wijn- of fietstours.

Wat is de beste reistijd voor Myanmar?

Het klimaat in Myanmar is tropisch. Gelukkig is het bijna altijd warm door heel Myanmar. De beste reistijd voor Myanmar is verdeeld over drie seizoenen. De beste maanden voor een vakantie naar Myanmar is van november tot en met april. De meest hete maanden zijn februari, maart en april. Droge tijden vind je in december tot en met maart.

Wat is het reisadvies voor Myanmar?

Er is een hoop gebeurd in Myanmar op het gebied van extreme weersomstandigheden, politieke ontwikkelingen en armoede. Het is namelijk nog niet heel lang geleden dat Myanmar haar grenzen voor het toerisme heeft geopend. De politieke situatie in het land is vrij instabiel, hierdoor zijn er meerdere religieuze conflicten geweest tussen de inwoners van het land met verschillende religieuze achtergronden.

Bekijk het actuele reisadvies op de website van de rijksoverheid.

Heb ik een reisstekker of wereldstekker nodig voor Myanmar?

Ja je hebt een wereldstekker nodig om gebruik te maken van het elektriciteitsnetwerk. Zie mogelijkheden hieronder:

Reisstekkers wereldwijd

Heb ik een visum nodig voor Myanmar?

Voor een vakantie naar Myanmar ben je verplicht een visum aan te vragen. Gelukkig kan dit heel makkelijk online.
Via de website E-visums.nl/myanmar Als toerist kun je met dit visum 90 dagen verblijven in Myanmar en 1 keer het land in en weer uitreizen. Kijk voor alle uitleg en voorwaarden op E-visums.nl

Kan ik water uit de kraan drinken in Myanmar?

Het leidingwater in Myanmar is niet veilig om te drinken. Koop flessen water die nog ongeopend zijn. Pas ook op met ijsklontjes en ijs wat gemaakt is met kraanwater.

Welke reisgidsen over Myanmar zijn interessant?

Kan ik pinnen in Myanmar?

Voorheen kon je alleen betalen met in cash met dollars. Ook was het mogelijk om in kleine lokale kantoortjes geld te wisselen. Tegenwoordig zijn er steeds meet pinautomaten te vinden. Vooral in de grote steden dus pin voor je afresit naar kleinere plaatsen of dorpjes.

Heb ik een klamboe nodig voor Myanmar?

Niet perse, veel hotels bieden hier zelf een oplossing voor. Door geurige wierook te gebruiken of zelf muskietennetten aan te bieden. Het wordt wel aangeraden om lange kleding te dragen in de avonden en DEET te gebruiken.

3 typische gerechten uit Myanmar

1. Ohn no kauk swe
Een romige kippensoep met kokosmelk en noedels. Vaak geserveerd met een eitje en gebakken rijst en is echt een maaltijdsoep.

2. Monti
Dit is een noedelgerecht met grote stevige noedels beetje zoals spaghetti. Je eet het in salade vorm of als een soep.

3. Gefrituurde kalebas
Budhi Kyaw zijn reepjes kalebas die in een deegsausje worden gefrituurd. Lekker knapperig bijgerecht.

 

Weetjes over Myanmar
– Alcohol is op veel plekken verboden maar veel vrouwen lijken daar lak aan te hebben en drinken vaak buiten het dorp.
– Padaung vrouwen dragen al generaties lang een riedel aan halsringen van messing.
– Iedere jongen verblijft enkele dagen in het klooster

Jasmijn Pols Reisadvies