Bestemmingen

Meest gestelde vragen over een vakantie naar Canada

Als je een vakantie aan het plannen bent naar Canada is het goed om je te verdiepen in het land. Want voor een droomreis naar Canada wil je niet voor onverwachte verassingen komen te staan. Veel mensen verkijken zich ook op de afstanden als ze een roadtrip door Canada aan het plannen zijn met een camper. Maar door de grootte van het land kun je je behoorlijk vergissen in de verschillende klimaten. Hieronder lees je alle praktische informatie over een reis naar Canada.
 

Algemene reisinformatie Canada

Voertaal: Zowel Engels als Frans en enkele lokale talen.
Valuta: De Canadese dollar, kijk voor de actuele koers.
Tijdsverschil:
Canada heeft zes verschillende tijdzones en de zomertijd wijkt af van die in Nederland.
– Newfoundland Time: 4,5 uur vroeger.
– Atlantic Time: 5 uur vroeger.
– Eastern Time: 6 uur vroeger.
– Central Time: 7 uur vroeger.
– Mountain Time: 8 uur vroeger.
– Pacific Time: 9 uur vroeger.
Vliegduur: Iets meer dan 8 uur naar Ottowa en Montreal en naar Quebec ruim 9 uur en naar Vancouver zelfs 10 uur vliegen.
Inwoneraantal: Ruim 35 miljoen inwoners!
Hoofdstad: Ottawa
Geloof: Canada is niet echt een gelovig land. Door de smeltkroes van vele culturen met ieder zijn eigen geloof. In de 16 e eeuw was de bevolking door de immigratie van de Fransen met name rooms-katholiek.
Nederlandse Ambassade: In Ottawa de hoofdstad

Speciale feestdagen in Canada

In totaal kent Canada negen nationale vrije dagen, daarnaast heeft iedere provincie zijn eigen regionale feestdag. Houdt er rekening mee dat op deze dagen officiële instanties gesloten kunnen zijn en dat drukte in hotels en pretparken extra toeneemt. De officiële feestdagen in Canada zijn:

 • 1 januari: Nieuwjaarsdag
 • 2 januari: banken gesloten
 • Rondom maart en april: Goede Vrijdag
 • Maandag rondom 24 mei: Victoria Day
 • 1 juli: Canada Day
 • 1e maandag in augustus: Civic Holiday
 • 1e maandag in oktober: Labour Day
 • 2e maandag in oktober: Thanksgiving Day
 • 11 november: Remembrance Day
 • 25 december: Kerstmis

Regionale dagen om rekening mee te houden: Family Day (Brits-Columbia),Family Day (Alberta, Ontario en Saskatchewan), Islander Day (Prins Edwardeiland), Louis Riel Day (Manitoba), Heritage Day (Nova Scotia), National Aboriginal Day (Northwest Territories en Yukon), Discovery Day (Newfoundland en Labrador), Saint Jean Baptiste (Quebec), Nunavut Day (Nunavut), Discovery Day (Yukon), Boxing Day (New Brunswick, Ontario) en Paasmaandag (Alberta, Quebec)

Welke verzekering heb ik nodig voor Canada?

Als je op reis gaat, raad ik altijd aan om een reisverzekering af te sluiten. Er kan namelijk van alles gebeuren. Je bent dan in het algemeen verzekerd bij ongevallen, diefstal goederen, verlies van bagage en medische kosten. Kijk goed welke verzekering hiervoor het meest dekkend is. Ga je een auto huren of voor een Camperrondreis door Canada dan zijn hiervoor ook passende verzekeringen af te sluiten.

Kortlopende reisverzekering aanvragen >>

Heb je vaccinaties nodig voor Canada?

Voor Canada zijn geen vaccinaties verplicht en geen vaccinaties aanbevolen. Wel komen er veel teken voor door de bosrijke gebieden. Een tekenbeet kan voor veel narigheid zorgen. Wees voorbereid en check elkaar goed voor beten.

Wat is de beste reistijd voor Canada?

De beste tijd om naar Canada (dit geldt voor alle regio’s) te reizen is in de maanden mei tot en met oktober. Ga je meer richting het noorden? Dan is de periode van  juli tot en met augustus het beste. Uitzondert voor een wintersportvakantie dan kun je beter eind oktober tot mei gaan. Zorg voor sneeuwkettingen en een goed uitgeruste auto om het besneeuwde noorden goed te kunnen verkennen.

Wat is het reisadvies voor Canada?

Er zijn op dit moment geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor een reis naar Canada. Voor een actuele status bekijk dan de website van rijksoverheid.

Top 4 bezienswaardigheden Canada

1. Bezoek de vele nationale parken van Canada

De prachtige rijke natuur van Canada is vastgelegd in de vele nationale parken verspreid door heel het land.

2. Haal een nat pak bij de Niagarawatervallen

Eén van de meest bekende en spectaculaire natuurverschijnselen in Canada zijn de Niagarawatervallen in het Engels  de ‘Niagara Falls’ gelegen in de provincie Ontario. Ze worden ook wel ‘Horseshoe Falls’ genoemd vanwege de ovale vorm van de watervallen. Met een rondvaart kun je heel dichtbij de watervallen komen en van onderaf bekijken, maar de bovenzijde is misschien wel spectaculairder. Mocht je op de boot de watervallen bekijken? Vergeet dan vooral je regenjas niet of koop een charmante regenponcho!

Bekijk de officiële website van Niagara Park >>

3. Emerald Lake

Het prachtige groene ‘Emerald’ meer is een meer in de Rocky Mountains. Het is onderdeel van het Yoho National Park en behoort en is echt een topattractie van het gebied. Vooral door de kleur van het meer wat een cadeautje is voor je ogen. Omringd door de besneeuwde bergtoppen net een ansichtkaart zo mooi.

 

4. Bezoek de wereldstad Vancouver
Met ruim 4,6 miljoen inwoners is Vancouver de grootste stad in het westelijke deel van Canada. Vaak is Vancouver het begin- en eindpunt van veel reizigers. Dat snap ik wel want deze stad heeft werkelijk voor iedereen wat wils. Maak een fietstocht door Stanley Park, bezoek net buiten Vancouver de Capilano Suspension Bridge of breng een bezoekje aan Granville Island en proef lekkere speciaal biertjes.

Heb ik een reisstekker of wereldstekker nodig voor Canada?

In Canada heb je niet alleen een andere stekker nodig maar ze hanteren daar ook een andere frequentie en spanning 120v en wij in Nederland 220v. Pas dus goed op voor je apparaten aansluit in het stopcontact. Sommige apparaten kunnen hier goed mee overweg maar andere dien je te schakelen tussen de verschillende voltages.

Heb ik een visum nodig voor Canada?

Met een Nederlandse of Belgische nationaliteit heb je vooraf een eTA (elektronische reistoestemming) nodig om Canada binnen te komen. Dit geldt voor alle bezoeken in Canada zelfs voor een overstap binnen het land. Het eTA is een goedkoper alternatief dan een visum en daarnaast super gemakkelijk van te voren online te regelen zonder administratieve rompslomp. Voor een regulier visum moet je namelijk een afspraak maken bij het consulaat van Canada, terwijl eTA in enkele minuten online kan worden aangevraagd. Via Visumbuitenland.nl regel je al binnen 5 minuten een visum.

Deze website is geheel in het Nederlands en je kunt gemakkelijk via iDEAL betalen. Je gegevens zijn beveiligd en ze bieden een transparante communicatie over de prijzen en hun handelswijze.

Kan ik water uit de kraan drinken in Canada?

Het kraanwater in Canada is van uitstekende kwaliteit er is dan ook geen enkele reden om dit dit water niet te drinken.

Welke reisgidsen over Canada zijn interessant?

Welke lekkernijen zijn typisch Canadees?

 • Tourtière: Een hartige taart met gehakt, groente en een hoop kruiden. Het heeft een dikke korst en is een goed maaltje voor een lange wandeling of een koude Canadese nacht.
 • Poutine: De Canadese versie van onze kapsolon met name geliefd na een nachtje doorzakken. Het zijn frietjes doordrenkt met verse jus en gesmolten kaas soms nog aangevuld met bacon, pulled chicken, gehaktballen, champignons of ei.
 • Montreal bagel: Deze bagel werd door Joodse immigranten naar Montreal gebracht. Ietsjes kleiner en wat minder luchtig maar wel zoeter dan de traditionele New York bagel.

Kan ik pinnen in Canada?

Uiteraard kan dat. Vergeet niet je pas te activeren met werelddekking. Dit kan 24 uur duren voor deze geactiveerd is. Houd wel rekening met extra transactiekosten bij iedere pintransactie. Soms is het dan voordeliger om in 1 keer een groter bedrag op te nemen. In Canada is het ook gebruikelijk om voor kleinere bedragen je creditcard te gebruiken. Daarnaast kun je bij wisselkantoren terecht met euro’s of Amerikaanse dollars om te wisselen.

Weetjes over Canada

 • Wist je dat Canada na Rusland het grootste land ter wereld is?
 • Wist je dat Canada twee officiële nationale sporten heeft? Dat zijn ijshockey en lacrosse.
 • Wist je dat de langste plaatsnaam in Canada Pekwachnamaykoskwaskwaypinwanik Lake is?

 

Jasmijn Pols Reisadvies