Bestemmingen

Meest gestelde vragen over een vakantie naar Frankrijk

Vive la France! Binnen enkele uren ben je er al met de auto maar ook vlieg je er binnen een uur naartoe. Op vakantie naar Frankrijk, het land van de brie, wijn, stokbrood en croissants? Van luxe stranden, kliffen, alpengebied en bourgondische levensstijl? Dan is Frankrijk zeker een prachtige bestemming. In het artikel hieronder vind je alle (voorbereidende) reisinformatie die je nodig hebt of je nu met de auto gaat of met het vliegtuig.

Algemene reisinformatie Frankrijk

Voertaal: Frans
Valuta: Euro
Tijdsverschil: Geen
Vliegduur: Binnen 1,5 uur kun je overal komen in Frankrijk
Inwoneraantal: 66,9 miljoen (2016)
Hoofdstad: Parijs
Geloof: Merendeel Katholiek
Ambassade: De Nederlandse ambassade zit in Parijs

Speciale feestdagen in Frankrijk

Frankrijk heeft 11 officiële feestdagen. Hierdoor ligt zo goed als het hele land plat met name op 14 juli. De kantoren en winkels zijn dan ook gesloten. Goed om hier dan rekening mee te houden.
1 januari: Nieuwjaarsdag (Jour de l’An)
1e Paasdag (Pâques)
2e Paasdag (Lundi de Pâques)
1 mei: Dag van de Arbeid (Fête de Travail)
8 mei: Wapenstilstand 1945 (Fête de la Victoire)
Hemelvaartsdag (Jour de l’Ascension)
Tweede Pinksterdag (Lundi de Pentecôte)
14 juli: Quatorze Juillet
15 augustus: Marie l’Assomption
1 november: Allerheiligen (Toussaint)
11 november: Wapenstilstand 1918 (Jour de l’Armistice)
25 december: Noël (Eerste Kerstdag)

Welke verzekering heb ik nodig voor Frankrijk?

Moet je een reisverzekering afsluiten voor Frankrijk? Is het verstandig? Als er iets gebeurt wil je onderverzekerd zijn en voor hoge kosten komen te staan. Het is goed om na te denken over wat je wil verzekeren. Er is zoveel mogelijk maar niet altijd is nodig om oververzekerd op pad te gaan. Ga je op wintersport of ben je van plan andere extreme sporten te beoefenen dan is het slim om hier apart voor te verzekeren. Ga je met de auto ga dan voor auto pechhulp voor panne onderweg. Want er is niks zo frustrerend om je vakantie later te beginnen met pech onderweg.

Heb je inentingen nodig voor Frankrijk?

Er zijn geen verplichte inentingen nodig voor Frankrijk. Al wordt er wel een vaccinatie aangeraden als je van plan bent lang naar bosrijke gebieden in het noordoosten van Frankrijk te gaan. Vooral als je tussen maart en november gaat wandelen en kamperen in de bossen is het goed om even advies te vragen hierover.

Top 5 bezienswaardigheden in Frankrijk?

Onder de top 5 vallen natuurlijk de trekpleisters van Parijs zoals de Eiffel toren, Louvre, Arc de Triomphe en de Notre-Dame. Aangezien deze zo voor de hand zijn pak ik wat andere grote bezienswaardigheden in Frankrijk.

1. Giverny, het huis van Monet
In het oosten van Normandië ligt in de vallei een charmant dorpje genaamd Giverny. Hier vind je het huis van Monet. De Franse impressionist heeft hier een aantal van zijn grootste meesterwerken geschilderd. Monet had een grote passie voor tuinieren en dat zie je terug in de prachtige tuinen alsof je door een schilderij wandelt.

2. Pont-Audemer, ‘het Franse Venetië’
Waan je over de vele bruggetjes, kleine straatjes en mooie gebouwen in het stadje Pont-Audemer. Wandel door de middeleeuwse steegjes en ontdek de vele vakwerkhuizen die de stad rijk is. Bekijk vooral de imposante kerk Saint-Ouen met indrukwekkende afmetingen in het midden van de stad.

3. Pont d’Arc, de meest gefotografeerde brug in Frankrijk
Een van de meest gefotografeerd natuurlijk fenomeen in de Ardèche is de Pont d’Arc. Er gaan veel verschillende verhalen rond over het ontstaan van de Pont d’Arc, maar de boogbrug is echt ontstaan door de natuur. Jarenlang uitgesleten door het stromende water van de rivier de Ardèche. Een mooie plek om onderdoor te kanoën of te zwemmen. Je kunt zelfs van plekken afspringen in het water. uiteraard niet geheel verantwoord maar dat mag je lekker zelf beslissen.

4. Bezoek de mooiste grot van Frankrijk

5. Het tofste pretpark van Frankrijk

Als je denkt dat wij al verwend zijn met de Efteling die prachtige shows biedt voor jong en ouder. Dan weet je niet wat je meemaakt in het Themapark Puy du Fou. Compleet met een hele roofvogelsshow en spectaculaire riddershows. Een onvergetelijke belevenis om mee te maken.

Bekijk de website voor meer informatie >

bal des oiseaux fantômes

Wat is de beste reistijd voor Frankrijk?

De beste tijd om op vakantie te gaan in Frankrijk is mei, juni en september. Net als veel andere Europese landen is het fijnste vertoeven inhet voor- en najaar. Voor het Middellandse Zeegebied is het beter om hoog zomer dit gebied te vermijden vanwege de extreme drukte. Boven de Lyon is het weer wat onzekerder in het voor- en najaar.

Wat is het reisadvies voor Frankrijk?

In Frankrijk zijn er de afgelopen jaren terroristische aanslagen gepleegd. Hierdoor zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt en wordt er opgeroepen alert te zijn. De aanslagen zijn voornamelijk in de grotere steden gepleegd en niet de kustgebieden. Er zijn verscherpte grenscontroles en belangrijke plaatsen worden extra bewaakt. Ook zijn er extra controles op wegen, stations, vliegvelden en in het openbaar vervoer. Deze maatregelen kunnen leiden tot vertraging bij het reizen. Blijf op de hoogte op de website van Ministerie van Binnenlandse zaken.

Heb ik een reisstekker of wereldstekker nodig voor Frankrijk?

Je hebt geen reisstekker nodig voor Frankrijk. Je kunt gewoon je eigen stekkers gebruiken in Frankrijk.

Heb ik een visum nodig voor Frankrijk?

Inwoners van de EU hebben geen visa nodig om in Frankrijk op vakantie te gaan. Inwoners buiten de EU kunnen ene visum aanvragen voor 90 dagen. Als student uit de EU mag je maximaal 964 uur per jaar werken in Frankrijk dat is 60% van een fulltime baan. Hiervoor heb je geen verblijfs- of werkvergunning nodig.

Kan ik water uit de kraan drinken in Frankrijk?

Het leidingwater in Frankrijk is veilig om te drinken. Al wordt er ondanks dat door veel mensen nog veel water uit plastic flessen gedronken vanwege de chloorsmaak in het Franse leidingwater.

Welke reisgidsen over Frankrijk zijn interessant?

Kan ik pinnen in Frankrijk?

Je kunt overal pinnen en je creditcard gebruiken. Houd wel rekening met transactiekosten en een daglimiet in het buitenland als je geld opneemt.

3 typische gerechten uit Frankrijk

Escargots
Escargots zijn gekookte landslakken een echte specialiteit uit de Franse keuken ook verkrijgbaar in menig Nederlands restaurant. Je eet ze traditioneel met kruidenboter maar ook met blauwe kaas. Je gebruikt een speciale slakkentang om deze knakkers aan te pakken.

Croque Madame
Je kent vast de Franse tosti wel de Croque Monsieur maar er is ook een vrouwelijke variant deze wordt geserveerd met een gebakken ei bovenop. Het liefste eentje die er bijna vanaf druipt, zodat je in het eigeel kunt dippen. Zalig maar wellicht wat zwaar op de maag vroeg in de ochtend.

Salade Niçoise
Een klassieker onder de salades en vernoemd naar de Franse stad Nice. Het is een salade met een combinatie van vis, groente en ei. Zo’n klassieker moet je natuurlijk proeven.

Leukste weetjes over Frankrijk

– Bijna 10% van alle Franse chauffeurs heeft helemaal geen rijbewijs!
– Jaarlijks worden er in Frankrijk 500 escargots gegeten.
– De croissants komen oorspronkelijk niet eens uit Frankrijk maar uit Oostenrijk.

Jasmijn Pols Reisadvies