Bestemmingen

Reistips voor een ontspannen vakantie naar Guatemala

Ga je reizen door Guatemala of kies je voor een talenreis naar Guatemala. Lees dan eens onderstaande tips en adviezen en ga goed voorbereid op reis. Ikzelf ben paar jaar geleden door Midden-Amerika gereisd en heb enkele weken in Guatemala Spaans geleerd. Daarnaast ben ik door het land uitstapjes gaan maken. Ik heb de beste reistips op een rijtje gezet voor een heerlijke vakantie naar Guatemala.

Algemene reisinformatie Guatemala

Voertaal: De officiële taal in Guatemala is Spaans. Verder worden er nog verschillende Mayatalen gesproken zoals K’iche’ en Kaqchikel.
Valuta: In Guatemala wordt betaald met de Guatemalaanse quetzal (GTQ).
Tijdsverschil: In onze zomertijd is het in Guatemala 8 uur vroeger en in de wintertijd is het in Guatemala 7 uur vroeger.
Vliegduur: Ongeveer 12 uur vliegen naar de hoofdstad.
Inwoneraantal: 16,91 miljoen
Hoofdstad: Guatemala-stad
Geloof: Ongeveer 60% van de bevolking in Guatemala is rooms-katholiek. Het protestantisme is de laatste tijd echter sterk gegroeid tot wel 30% van de bevolking.
Ambassade: In San José zit een Nederlandse ambassade.

Speciale feestdagen in Guatemala

Het is goed rekening te houden met nationale feestdagen dit kan gevolgen hebben voor het openbaar vervoer. Het kan dan zelfs voorkomen dat het openbaar vervoer volledig plat ligt. Verdiep je goed in deze dagen voor je voor een dichte deur staat of niet verder kunt reizen.

 • Maria Tenhemelopneming | 15-08
 • Onafhankelijkheidsdag | 15-09
 • Día de la Raza | 12-10
 • Dag van de Revolutie | 20-10
 • Allerheiligen | 01-11
 • Allerzielen | 02-11
 • Nieuwjaarsdag | 01-01
 • 1 April | 01-04
 • Fiesta de las Cruces | 03-05
 • Bomendag | 22-05

Welke verzekering heb ik nodig voor Guatemala?

Ga je backpacken door Midden-Amerika of bezoek je alleen Guatemala en al haar prachtige plekken? Dan is een van de beste reistips voor Guatemala verstandig om je goed te verzekeren. Onverwachte kosten als je onverhoopt ziek wordt, gewond raakt of te maken krijgt met diefstal of iets dergelijks. Bekijk goed of je verzekering werelddekking biedt soms is het zelf voordeliger om een langlopende reisverzekering of te sluiten als je vaker buiten europa op vakantie gaat dan een kortlopende verzekering.

Heb je inentingen nodig voor Guatemala?

De enige verplichte vaccinatie is een vaccinatie tegen gele koorts als je in de zeven dagen voor je Guatemala binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je alleen een overstap hebt gemaakt op het vliegveld van een gele koorts land. Ongeacht de verblijfsduur worden er ook vaccinaties voor Guatemala aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Bekijk het actuele advies.

Top 5 bezienswaardigheden in Guatemala?

1. Meer van Atitlán
Dit legendarische meer is een waar pareltje in Guatemala. Al speelt het weer ene belangrijke rol in deze beleving. Meer Atitlán is een kratermeer op ongeveer 1500 meter hoogte in het zuiden van Guatemala. Op een heldere zonnige dag kleurt het meer helder blauw. Op het meer kun je boottochtjes maken en van dorp naar dorp varen. Al is het uitzicht over het meer al meer dan de moeite waard. De gezellige straatjes zitten vol restaurantjes en koffietentjes. Panajachel is echt een Backpackersdorp aan de rand van het meer. Er zijn nog veel meer dorpjes te verkennen zoals, San Antonio Palopo of San Pedro La Laguna.


2. Maya-ruïnes van Tikal
Dit enorme ruïne complex van het Maya-rijk is een absolute must om te zien. Midden in de jungle steken de de gebouwen hoog boven de bomen uit. Een van de bekendste ruïnes van Guatemala is een echte trekpleister zoals Cambodja de Angkor Wat heeft. Tikal met zijn torenhoge, steile ruïnes is indrukwekkend vanwege de ligging in de jungle. Dit gigantische complex biedt pleinen, tempels en tal van andere indrukwekkende bouwwerken. Het is ook mogelijk om in de vroege ochtend in het donker een wandeling te maken en op een van de torens de zon op te zien komen en de geluiden van de apen te horen die langzaam wakker worden.

3. De oude hoofdstad Antigua
Deze gezellige stad zit vol kleurrijke straatjes en steegjes. Kleine cafeetjes en restaurantjes met locals. Ook zitten hier veel Spaanse scholen waar je bij locals overnachten terwijl je de taal leert. De gebouwen zijn prachtig met zijn koloniale sfeer. Het is wel een toeristische plek vergeleken andere plekken dus het kan in de weekenden best druk zijn. Al is het zeker de moeite waard om dit knusse stadje eens te bezoeken.


4.
Vulkaan Pacaya
Deze actieve vulkaan genaamd Pacaya heeft een hoogte van ruim 2500 meter. De Pacaya vulkaan is dan ook een echte uitdaging om te beklimmen. Onder de begeleiding van een gids duurt deze trektocht ongeveer 2 uur. Afhankelijk van de conditie van de wandelaars ;). Men dient voldoende drinkwater en iets te eten mee te nemen. Daarnaast zijn goede schoenen en gepaste kleding een must. Het weer kan gemakkelijk omslaan en bovenaan is het een stuk frisser. Eenmaal boven word je getrakteerd op een fenomenaal uitzicht over de regio. Vooral de tochten vroeg in de morgen vanwege de zonsopkomst zijn populair.

5. Chichicastenango
Chichicastenango is vandaag de dag vooral bekend vanwege de hectische markt. Het is een van de bekendste markten in Midden-Amerika, waar van alles verkocht wordt. De kleuren zijn overweldigend en het is hysterisch. Er is een divers aanbod in kleedjes, poncho’s, tassen, sieraden, kleding en nog veel meer!

Wat is de beste reistijd voor Guatemala?

De beste tijd om naar Guatemala te reizen zijn vooral de maanden november tot en met april. Je kunt in principe het hele jaar naar Guatemala reizen, al is het in september en oktober erg nat. Het regenseizoen loopt van eind mei tot eind oktober.

Is Guatemala veilig?

Is Guatemala gevaarlijk of onveilig? Vanwege de toegenomen criminaliteit in Guatemala is het slim om dat bepaalde veiligheidsregels in acht te nemen. Vermijd reizen in het donker en ga niet alleen over straat. Op toeristische plekken zoals het Meer van Atitlán en Antigua kun je beter niet buiten deze plekken rondwandelen. In grote steden kun je beter bepaalde wijken in de avond vermijden. Al zullen ze je in ieder hotel graag daarover informeren. Mocht je onverhoopt slachtoffer worden, verzet je dan vooral niet. Doe aangifte bij de politie, dat is nodig voor de verzekering.

Bekijk het actuele reisadvies voor Guatemala op de website van de rijksoverheid.

Heb ik een reisstekker of wereldstekker nodig voor Guatemala?

Als je al überhaupt elektriciteit hebt 😉 is het wel zo handig dat je de juiste verloopstekker bij je hebt. In Guatemala zijn stekkers en stopcontacten van type A & B in gebruik.

Heb ik een visum nodig voor Guatemala?

Je hebt geen apart visum nodig, wel een geldig paspoort. Het toeristen visum is 90 dagen geldig. Verlengen is mogelijk maar moeilijk en een lang proces. Het is veel makkelijker om de grens over te gaan en daarna weer terug. Een toeristenvisum is gratis al vragen de douanemedewerkers vaak wel om een klein bedrag. Door een paar dollar te geven ben je vaak al van gedoe af.

Kan ik water uit de kraan drinken in Guatemala?

Het drinkwater uit de kraan is niet veilig om te drinken. Drink dus uit gesloten flessen water en let er goed op dat deze niet al eerder geopend zijn. Gebruik ook bij het tandenpoetsen alleen gekookt water of flessenwater.

Kan ik pinnen in Guatemala?

Je kunt bijna overal pinnen bij lokale banken met een pas met werelddekking. Pin bij voorkeur bij een ATM waar een beveiligingsbeambte staat. Het is altijd handig om cash achter de hand te hebben en een creditcard voor de zekerheid. Het is aan te raden een (klein) bedrag aan cash US-dollars in kleine coupures (10, 20, 50 US dollar) mee te nemen. 

3 typische gerechten uit Guatemala

Ceviche
Ceviche is eigenlijk van oorsprong een Peruaans gerecht maar ook populair in Guatemala. Het gerecht bestaat uit rauwe vis, gemarineerd in de zogenaamde tijgermelk (een mengsel van onder andere limoen, peper en knoflook)

Tapado
Dit is een echt gerecht vanuit de kust. Het is een zeevruchtensoep gecombineerd met kokosmelk bestaande uit verse vis, kreeft en garnalen. Ideaal voor lunch of diner.

Tres leches cake
Een cake gemaakt met 3 verschillende soorten melk afgetopt met een flinke laag botercrème of slagroom. Soms zelf met vers fruit als garnering.

Weetjes over Guatemala

 • Guatemala wordt ookwel het land van de eeuwige lente genoemd omdat de temperatuur er het hele jaar schommelt tussen 20 en 25 graden.
 • De officiële taal in Guatemala is Spaans. Daarnaast worden er ook 22 mayatalen gesproken.
 • In Guatemala wonen de kleinste vrouwen ter wereld, gemiddeld zo’n 135 cm.

Jasmijn Pols Reisadvies