Bestemmingen

Meest gestelde vragen over een vakantie naar Guatemala

Ga je reizen door Guatemala of kies je voor een talenreis naar Guatemala. Lees dan eens onderstaande tips en adviezen en ga goed voorbereid op reis. Ikzelf ben enkele jaren geleden door Midden-Amerika gereisd en heb enkele weken in Guatemala Spaans geleerd. Daarnaast ben ik door het land uitstapjes gaan maken.

Algemene reisinformatie Guatemala

Voertaal: De officiële taal in Guatemala is Spaans. Verder worden er nog verschillende Mayatalen gesproken zoals K’iche’ en Kaqchikel.
Valuta: In Guatemala wordt betaald met de Guatemalaanse quetzal (GTQ).
Tijdsverschil: In onze zomertijd is het in Guatemala 8 uur vroeger en in de wintertijd is het in Guatemala 7 uur vroeger.
Vliegduur: Ongeveer 12 uur vliegen naar de hoofdstad.
Inwoneraantal: 16,91 miljoen
Hoofdstad: Guatemala-stad
Geloof: Ongeveer 60% van de bevolking in Guatemala is rooms-katholiek. Het protestantisme is de laatste tijd echter sterk gegroeid tot wel 30% van de bevolking.
Ambassade: In San José zit een Nederlandse ambassade.

Speciale feestdagen in Guatemala

Het is goed rekening te houden met nationale feestdagen dit kan gevolgen hebben voor het openbaar vervoer. Het kan dan zelfs voorkomen dat het openbaar vervoer volledig plat ligt. Verdiep je goed in deze dagen voor je voor een dichte deur staat of niet verder kunt reizen. Maria Tenhemelopneming | 15-08-2019

Onafhankelijkheidsdag | 15-09-2019
Día de la Raza | 12-10-2019
Dag van de Revolutie | 20-10-2019
Allerheiligen | 01-11-2019
Allerzielen | 02-11-2019
Nieuwjaarsdag | 01-01-2020
1 April | 01-04-2020
Fiesta de las Cruces | 03-05-2020
Bomendag | 22-05-2020
In Guatemala (en Ecuador)wordt  ‘Día del Árbo’ (‘Bomendag’) jaarlijks gehouden op 22 mei.

Welke verzekering heb ik nodig voor Guatemala?

Ga je backpacken door Midden-Amerika of bezoek je alleen Guatemala en al haar prachtige plekken? Dan is verstandig om je goed te verzekeren. Onverwachte kosten als je onverhoopt ziek wordt, gewond raakt of te maken krijgt met diefstal of iets dergelijks. Bekijk goed of je verzekering werelddekking biedt soms is het zelf voordeliger om een langlopende reisverzekering of te sluiten als je vaker buiten europa op vakantie gaat dan een kortlopende verzekering.

Heb je inentingen nodig voor Guatemala?

De enige verplichte vaccinatie is een vaccinatie tegen gele koorts als je in de zeven dagen voor je Guatemala binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je alleen een overstap hebt gemaakt op het vliegveld van een gele koorts land. Ongeacht de verblijfsduur worden er ook vaccinaties voor Guatemala aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Bekijk het actuele advies.

Top 5 bezienswaardigheden in Guatemala?

1. Meer van Atitlán
Dit legendarische meer is een waar pareltje in Guatemala. Al speelt het weer ene belangrijke rol in deze beleving. Meer Atitlán is een kratermeer op ongeveer 1500 meter hoogte in het zuiden van Guatemala. Op een heldere zonnige dag kleurt het meer helder blauw. Op het meer kun je boottochtjes maken en van dorp naar dorp varen. Al is het uitzicht over het meer al meer dan de moeite waard. De gezellige straatjes zitten vol restaurantjes en koffietentjes. Panajachel is echt een Backpackersdorp aan de rand van het meer. Er zijn nog veel meer dorpjes te verkennen zoals, San Antonio Palopo of San Pedro La Laguna.

2. Maya-ruïnes van Tikal
Dit enorme ruïne complex van het Maya-rijk is een absolute must om te zien. Midden in de jungle toren de de gebouwen boven de bomen uit. Een van de bekendste ruïnes van Guatemala een echte trekpleister zoals de  Cambodja de Angkor Wat heeft. Tikal met zijn torenhoge, steile ruïnes van meer dan 44 meter hoog is extra indrukwekkend vanwege de ligging midden in de jungle. Dit gigantische complex biedt pleinen, tempels en tal van andere indrukwekkende bouwwerken. Het is ook mogleijk om in de vroege ochtend in het donker een wandeling te maken en op een van de torens de zon op te zien komen en de geluiden van de apen te horen die langzaam wakker worden.

3. De oude hoofdstad Antigua
Deze gezellige stad zit vol kleurrijke straatjes en steegjes. Kleine cafeetjes en restaurantjes met locals. Ook zitten hier veel Spaanse scholen waar je bij locals overnachten terwijl je de taal leert. De gebouwen zijn prachtig met zijn koloniale sfeer. Het is wel een toeristische plek vergeleken andere plekken dus het kan in de weekenden best druk zijn. Al is het zeker de moeite waard om dit knusse stadje eens te bezoeken.

4. Vulkaan Pacaya
Deze actieve vulkaan genaamd Pacaya heeft een hoogte van ruim 2500 meter. De Pacaya vulkaan is dan ook een echte uitdaging om te beklimmen. Onder de begeleiding van een gids duurt deze trektocht ongeveer 2 uur. Afhankelijk van de conditie van de wandelaars ;). Men dient voldoende drinkwater en iets te eten mee te nemen. Daarnaast zijn goede schoenen en gepaste kleding een must. Het weer kan gemakkelijk omslaan en bovenaan is het een stuk frisser. Eenmaal boven word je getrakteerd op een fenomenaal uitzicht over de regio. Vooral de tochten vroeg in de morgen vanwege de zonsopkomst zijn populair.

5. Chichicastenango
Chichicastenango is vandaag de dag vooral bekend vanwege de hectische markt. Het is een van de bekendste markten in Midden-Amerika, waar van alles verkocht wordt. De kleuren zijn overweldigend en het is hysterisch. Er is een divers aanbod in kleedjes, poncho’s, tassen, sieraden, kleding en nog veel meer!

Wat is de beste reistijd voor Guatemala?

Vanwege het grote land zijn en er zijn diverse gebieden met verschillen in klimaten. Over het algemeen is de beste reistijd in India van november tot en met maart. Het is dan overal droog en de temperaturen zijn dan niet ondragelijk.

Is het veilig in Guatemala?

Op dit moment geldt er voor heel Guatemala een aangepast reisadvies het gehele land heeft veiligheidsrisico’s. Er zijn zelf delen rondom de grens met Honduras waar alleen noodzakelijke reizen mogen worden gemaakt. Dus houd er rekening mee dat er een aantal gebieden zijn die beter vermeden kunnen worden. Blijf altijd alert op je spullen op drukke plekken een portemonnee is zo gerold.

Bekijk het actuele reisadvies op de website van de rijksoverheid.

Heb ik een reisstekker of wereldstekker nodig voor Guatemala?

Als je al überhaupt elektriciteit kunt krijgen is het wel zo handig om een reisstekker mee te nemen. Ook bij gebruik eigen apparaten er goed aan denken dat de frequentie iets anders is dan in Nederland. De netspanning in Guatemala (120 V) is lager dan in Nederland (230 V). Je hebt een spanningsomvormer nodig.

Heb ik een visum nodig voor Guatemala?

Voor een vakantie naar Guatemala heb je een geldig paspoort nodig dat op het moment van vertrek uit Guatemala nog minstens zes maanden geldig moet zijn. Er is geen visum nodig dit krijg je als de grens overgaat. Het toeristenvisum is 90 dagen geldig.

Kan ik water uit de kraan drinken in Guatemala?

Het is niet veilig om leidingwater te drinken uit de kraan of op een terrasje. Drink uit gebottelde flessen water en let er goed op dat deze niet al eerder geopend zijn. Gebruik ook voor bijvoorbeeld tandenpoetsen en lenzen schoonmaken alleen gekookt water of flessenwater.

Kan ik pinnen in Guatemala?

Naast voorpret over mooie bezienswaardigheden is het ook slim om informatie te verzamelen over praktische zaken zoals betalingsmogelijkheden, pinautomaten en banken. In de grote steden kun je pinnen bij een ATM, een cajero automático. Al is dit niet in iedere toeristenplaats mogelijk. Het is verstandig bij daglicht en gedurende de openingstijden van de bank te pinnen. Gezien de automaten niet altijd even goed werken of zijn gevuld. Zorg dat je ook een bedrag aan contante Amerikaanse dollar bij je hebt voor het geval een pinautomaat niet functioneert.

3 typische gerechten uit Guatemala

Tamales
Een traditioneel gerecht uit Latijns-Amerika. Bestaande uit een gestoomde maïsdeegrol met of zonder vulling. De rol kan gevuld worden met: vlees, groenten, kaas, fruit of rijst. Vaak worden deze op smaak gebracht met chilipepers.

Pupusas
Pupusas zijn overal in Guatemala te verkrijgen. Het zijn dikke maïstortilla’s die worden gevuld met diverse vullingen zoals bonen, kaas en / of varkensvlees. Dit wordt dan gebakken totdat het oppervlak knapperig is en de binnenkant slap.

Kip Pepian
Kip Pepian is een van de oudste gerechten in Guatemala en is ontstaan door een fusie van de Spaanse en Mayaculturen. Deze schotel wordt opgediend met rijst en vers gemaakte maïstortilla’s.

Weetjes over Guatemala

  • Koffie is nummer 1 exportproduct.
  • 30% van de bevolking, boven de 14 jaar is analfabeet.
  • In Guatemala wonen de kleinste vrouwen ter wereld!
Jasmijn Pols Reisadvies