Bestemmingen

Meest gestelde vragen over een vakantie naar Turkije

Een vakantie naar Turkije betekent voor velen genieten van een all-inclusive en volledig ontspannen op een zonnebedje. Maar wist je dat Turkije ook veel meer is dan alleen dat. Door haar lange geschiedenis biedt het land vele oude stadjes, monumenten en gebouwen. Het bergachtige landschap waarvan sommige gebieden tot wel boven de 5000 meter biedt zelfs mogelijkheid tot wintersport. Aan de kust van Turkije vind je veel badplaatsen en stranden zowel kiezel- als zandstranden. Naast de vakantietoeristen zijn er in Turkije ook veel mensen die er komen voor een medische ingreep vanwege de voordelige tarieven.

Algemene reisinformatie Turkije

Voertaal: De officiële taal in Turkije is Turks maar daarnaast worden er ook nog andere talen gesproken o.a. Koerdisch, Arabisch en Armeens.
Valuta: De turkse Lira zie actuele koers.
Tijdsverschil: In Turkije is er geen verschil tussen winter- en zomertijd. Tijdens onze zomertijd is het in Turkije 1 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in Turkije 2 uur later.
Vliegduur: Naar Alanya, Ankara, Side en Antalya ongeveer 4 uur vliegen. Bodrum zo’n 3 uur vliegen en Istanboel 3 en een half uur.
Inwoneraantal: Over de 80 miljoen, waarvan al ruim 15 miljoen in Istanboel!!
Hoofdstad: Ankara
Geloof: Islamitisch.
Nederlandse Ambassade: In Ankara.

Speciale feestdagen in Turkije

Feestdagen zijn natuurlijk altijd feest 😉 maar kunnen voor veel ongemak zorgen als je er niet op voorbereid bent. Zo kunnen officiële instanties gesloten zijn en kan het in grote steden toenemen in drukte. Hieronder een overzicht van feestdagen in Turkije die nationaal worden gevierd:

 • 1 januari: Nieuwjaarsdag
 • 23 april: Dag van het Kind
 • 1 mei: Dag van de Arbeid
 • 19 mei: Jeugd- en Sportdag
 • 15 juli: Dag van de Democratie en de Vrijheid
 • 30 augustus: Dag van de Overwinning
 • 29 oktober: Dag van de Republiek
 • Ramadan en het Suikerfeest: Ramadan wordt gevierd in de 9e maand van de islamitische maankalender. Er wordt gevast van zonsopkomst tot zonsondergang. De datum varieert per jaar afhankelijk van de stand van de maan.

Welke verzekering heb ik nodig voor Turkije?

Het grootste deel  van Turkije ligt in Azië en slechts een klein deel ligt Europa, toch valt het land voor de reisverzekering onder de Europadekking. Naast Europese landen, vallen bij reisverzekeringen ook alle Niet-Europese landen die grenzen aan de Middellandse Zee onder de Europadekking.

Kortlopende reisverzekering aanvragen >>

Heb je vaccinaties nodig voor Turkije?

Ga je op vakantie naar Turkije (uitgezonderd grote steden en de kust) is het aan te raden om vaccinaties te halen. Voor volledig vaccinatieadvies en het maken van een vaccinatie afspraak bij u in de buurt, kun je terecht bij Meditel Reisvaccinaties. Kijk goed of bij je verzekering deze vaccinaties worden vergoed. Ook komt er in Turkije Malaria voor. Informeer naar de mogelijkheden om je hier tegen te beschermen. Een klamboe kan je helpen om te voorkomen dat je gestoken wordt.

Wat is de beste reistijd voor Turkije?

Voor het beste klimaat en zongarantie kun je het beste in mei en juni gaan maar ook in het najaar is het erg aangenaam rond september en oktober.

Wat is het reisadvies voor Turkije?

Er zijn enkele veiligheidsrisico’s om rekening mee te houden bij een bezoek aan Turkije al zijn dit vaak niet de toeristische plekken. Voor een actuele status bekijk dan de website van rijksoverheid.

Top 5 bezienswaardigheden Turkije

1. Bezoek het natuurfenomeen Pamukkale
Pamukkale betekent eigenlijk “katoenen kasteel”. Dit vanwege het uiterlijk van deze natuur trekpleister.  Door sterk kalkhoudend water zijn er door de jaren heen witte terrassen ontstaan. Dit natuurfenomeen staat officieel op de UNESCO werelderfgoedlijst.

2. Slenter door de antieke stad Efeze
In de provincie Izmir aan de westkust ligt een van de meest antieke steden van Turkije, Efeze. Vroeger was dit een levendige haven- en handelsstad en prachtig bewaard gebleven door de jaren heen.

3. Hagia Sophia
Deze moskee staat bekend als 1 van de 10 mooiste gebouwen ter wereld! Dan is dat absoluut een bezoekje waard. De voormalige kerk nu moskee heeft een roerige geschiedenis. Dus als je in Istanboel bent is het absoluut een aanrader om even een blik binnenin te werpen.

4. Ga duiken in Kas

De plaats Kas behoort tot een van de top duiklocaties in Turkije, voor zowel beginnende als voor de ervaren duikers. Hier kun je naast haaien spotten ook op zoek gaan naar tonijn, roggen en misschien zelfs wel een zeeschildpadden. Er ligt zo’n 9 kilometer van de kust een verlaten vrachtschip op een diepte van 61 meter.

5. Romantisch ballonvaren in Cappadocië
Als je dan voor een ballonvaart gaat en je angsten hebt overwonnen, kies dan voor een ballonvaart in Cappadocië. Meer dan tientallen ballonnen stijgen op in de ochtenddauw of zonsondergang en geniet van de bergen, valleien, de stilte maar ook het steeds veranderende licht…

Heb ik een reisstekker of wereldstekker nodig voor Turkije?

Je kunt gewoon met je eigen stekkers terecht in Turkije. Dus niks nodig. Ben je op doorreis of ga je nog andere landen bezoeken in bijvoorbeeld Azië dan is het goed om alvast een reisstekker mee te nemen.

Heb ik een visum nodig voor Turkije?

Als inwoner van Nederland of België heb je een visum en geldig legitimatiebewijs nodig om Turkije binnen te treden.
Een visum is verplicht en is sinds 2014 niet meer verkrijgbaar bij aankomst in Turkije. Geen zin in rompslomp bezoekjes aan consulaten en lange wachttijden voor een visum voor Turkije? Vraag dan gemakkelijk online 24/7 je visum aan via visumbuitenland.nl. In slechts 3 stappen heb je het visum aangevraagd en krijg je per e-mail het visum binnen een uur.

Deze website is geheel in het Nederlands en je kunt gemakkelijk via iDEAL betalen. Je gegevens zijn beveiligd en ze bieden een transparante communicatie over de prijzen en hun handelswijze. Meer weten? Bekijk dan even hun filmpje hieronder.

Kan ik water uit de kraan drinken in Turkije?

Het water uit de kraan  in Turkije is gechloreerd en niet drinkbaar. Het wordt aangeraden om flessenwater te drinken. Kijk goed of de dop van de fles niet al eerder is geopend. Gebruik ook geen ijsklontjes.

Welke reisgidsen over Turkije zijn interessant?

Welke lekkernijen zijn typisch Turks?

 • Baklava: Een mierzoet gebakje van bladerdeeg, nootjes, boter en suikersiroop. Er blijft een discussie of het een griekse of Turkse oorsprong heeft.
 • Turks fruit/Lokkum: Een geleiachtige lekkernij met fruitsmaakjes in verschillende kleuren.
 • Kofte: Soort Turks gekruide gehaktballetjes.

Kan ik pinnen in Turkije?

Uiteraard kan dat. Vergeet niet je pas te activeren met werelddekking. Dit kan 24 uur duren voor deze geactiveerd is. Houd wel rekening met extra transactiekosten bij iedere pintransactie. Soms is het dan voordeliger om in 1 keer een groter bedrag op te nemen.

Weetjes over Turkije

 • Wist je dat de tulpen oorspronkelijk uit Nederland maar uit Turkije komen?
 • Wist je dat Olieworstelen een nationale sport is in Turkije?
 • Dat niemand ter wereld zoveel thee drinkt dan een Turk (meet heel veel suiker dat wel).

Jasmijn Pols Reisadvies