Bestemmingen

Reistips voor een vakantie naar Senegal

Een vakantie naar Senegal is een uitstekende bestemming voor de winterzon. Op slechts 6 uur vliegen is het een plek met zongarantie. Dat Senegal voor vele geen standaard vakantiebestemming is brengt natuurlijk vragen met zich mee. Ik heb geprobeerd de meest gestelde vragen hieronder te beantwoorden. Zo hoop ik je voldoende reistips voor Senegal te bieden voor een heerlijke zonvakantie naar Senegal gemakkelijker te maken. Ik wens je veel leesplezier!

Reistips Senegal Landinformatie vakantie

Algemene landinformatie Senegal

Voertaal: Frans en Wolof
Valuta: De munteenheid van Senegal is de CFA, uitgesproken als seefa. De CFA is gekoppeld aan de euro en er gaan 650 CFA in 1 euro. Zie hier de actuele koers van senegal.
Tijdsverschil: Tijdens zomertijd 2 uur vroeger, in wintertijd is het in Senegal 1 uur vroeger.
Vliegduur: Ongeveer 6 uur
Inwoneraantal: 14 miljoen
Hoofdstad: Dakar
Geloof: 90% van de bevolking is moslim
Ambassade: In de hoofdstad Dakar zit een Nederlandse ambassade.

Speciale feestdagen Senegal

Senegal kent veel feestdagen, zowel vaste feestdagen als variabele feestdagen. Deze feestdagen kunnen van invloed zijn op de vakantievreugde en belemmering geven aan de openingstijden van banken, winkels, horeca en overheidsgebouwen. Hieronder vind je een overzicht van de regionale feestdagen:

Vaste feestdagen:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 4 april – Onafhankelijkheidsdag Senegal
  • 14 juli – Dag van de Afrikaanse Gemeenschap
  • 26 juni – Korité
  • 15 augustus – Maria Tenhemelopneming
  • 1 november –  Allerheiligen

Variabele feestdagen:

  • Goede Vrijdag
  • Einde ramadan
  • Dag van de offerande
  • Geboortedag van Mohammed

Welke verzekering heb ik nodig voor Senegal?

Het is altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten om problemen in het buitenland te voorkomen. Kijk goed of deze werelddekking geeft en waar je wel of niet voor verzekerd bent mocht er een probleem zijn in het buitenland.

Heb je inentingen nodig voor Senegal?

Voor een veilig verblijf zijn er inentingen nodig voor Senegal. Sommige inentingen zijn verplicht bij een kort verblijf en andere worden aangeraden. Ook komt er in het gehele land malaria voor, het gebruik van Deet en medicatie wordt daarbij zeer aangeraden. Wil je weten welke voorzorgmaatregelen jij moet nemen? Kijk dan hier.

Welke bezienswaardigheden zijn er in Senegal?

1. Relaxen in Saly
Komt tot rust in de badplaats Saly (Saly Portudal). Nou ja tot rust… Saly is een van de grootste badplaatsen van Senegal ongeveer 70 kilometer van Dakar gelegen. Het is er best toeristisch maar je bent tenslotte ook een toerist. Er zijn hier ook mogelijkheden om watersporten te doen.

Reistips Senegal Eiland Goree

2. Bezoek het slaveneiland Goreé
Zo’n 4 kilometer voor de kust van Senegal ligt het eiland Goreé. Dit eiland stond bekend vanwege de overblijfselen van de slavenhandel die zich daar heeft afgespeeld. Een zwarte bladzijde uit de historie van Senegal.

Reistips Senegal hoofdstad Dakar

3. Ontdek de hectiek van de hoofdstad Dakar
De hoofdstad van Senegal heet Dakar een bruisende en hectische plek om te ervaren. Het ligt op het schiereiland Kaap Verde. De ligging van de stad maakt deze plek geschikt voor de handel met Europa en Amerika en biedt een van de belangrijkste havens aan de westzijde van het continent.

4. Drijf in het roze meer van Lac Rose
Op zo’n 25 kilometer van Dakar ligt het knalroze zoutmeer Lac Rose. Het meer is gekleurd door het hoge gehalte van zout dat in het water zit. Net iets minder dan in de dode zee. Doordat de Rally Parijs-Dakar hier eindigde is het enorm in populariteit gegroeid.

5. Spot dieren in het nationaal park Bandia
Het Bandia Wildreservaat is een prachtige plek in Senegal om je onder te dompelen in de flora, fauna en dierenweelde die Senegal te bieden heeft. Ontdek het park met een privéwagen of een groepssafari.

Wat is de beste reistijd in Senegal?

De temperatuur in Senegal is het gehele jaar tussen de 25 en 32 graden. Een fijne aangename temperatuur voor een zonvakantie of de koude winter in Nederland te ontvluchten. Het land kent twee seizoenen het droog-, en regenseizoen. De beste reistijd voor Senegal is van december t/m februari.

Is Senegal gevaarlijk of juist veilig?

Senegal kent wat onrust richting de grensgebieden met omliggende Afrikaanse landen. Juist in de toeristische delen is van gevaarlijke situaties geen sprake. Begin 2017 is er veel rumoer geweest, vanwege het verloop van de verkiezing van de nieuwe president in het buurland Gambia.

Actueel reisadvies Senegal

Voor een actueel reisadvies, verwijs ik je naar de website van de rijksoverheid. Uiteraard komt er net als in vele andere grote steden criminaliteit voor. Blijf daarom goed oppassen voor zakkenrollers wanneer je op drukke plekken bent of in het openbaar vervoer. Ikzelf heb mij nooit onveilig gevoeld, wel proberen ze je van alles te verkopen als ze de kans krijgen.

Heb ik een reisstekker of wereldstekker nodig in Senegal?

Veel hotels zijn voorzien van Europese aansluitingen maar het kans zijn dat er een wereldstekker nodig is. Vaak zijn bij de receptie van de hotels verloopstekkers verkrijgbaar. Er zijn al wereldstekkers voor een paar euro te koop. Mocht je vaker van plan zijn reizen te maken is het een goede reistip voor Senegal en daarbuiten om meteen een wereldstekker aan te schaffen deze is voor meer werelddelen te gebruiken.

Heb ik een visum nodig voor Senegal?

Je hebt geen visum nodig voor een vakantie (niet langer dan 3 maanden) naar Senegal met een Nederlands paspoort. Zorg dat je paspoort wel 6 maanden geldig is na verblijf.

Kan ik water drinken uit de kraan in Senegal?

Een van de beste reistips voor Senegal is niet uit de kraan drinken 🙂 Het is niet verstandig om water uit de kraan te drinken in Senegal. Je kunt hier erg ziek van worden. Het poetsen van tanden kan wel. Overal is drinkwater in flessen verkrijgbaar. Let goed op dat de flessen gesloten worden verkocht.

Welke reisgidsen van Senegal zijn interessant?

Kan ik pinnen in Senegal?

Het is mogelijk om in de hoofdstad Dakar en de toeristische plekken te pinnen. Vergeet niet je pas van te voren voor wereldwijd pinnen te activeren. Het komt wel voor dat geldautomaten soms dagen niet beschikbaar zijn.

Geld wisselen in Senegal

Een goede reistips voor Senegal is dan ook om Euro’s mee te nemen en deze in een wisselkantoor om te wisselen. Ook is het mogelijk met euro’s te betalen maar dan krijg je het wisselgeld wel terug in CFA’s. In hotels licht de koers minder gunstig dus kijk voor officiële wisselkantoren op straat. Ga niet op straat zelf wisselen!!

Heb ik een klamboe nodig voor Senegal?

Het is aan te raden om een klamboe te kopen vanwege het malaria gebied. Veel hotels hebben airconditioning, muggen houden van windstil maar biedt geen garantie voor een muggenbultvrij lichaam 🙂 Smeer je goed in met deet en kleed je bedekt in de avond om muggenaanvallen te voorkomen.

Nog niet helemaal overtuigd? Lees dan mijn reistips voor Gambia het buurland. Een Engelse kolonie die meer Nederlandse toeristen ontvangt.

Jasmijn Pols Reisadvies