Reistips Sri Lanka alle info voor een heerlijke vakantie
Algemene reisinformatie Sri Lanka
Voertaal: Officiële taal Singalees en Tamil maar er wordt ook Engels gesproken.
Valuta: Het geld in Sri Lanka oftewel de valuta is de Srilankaanse roepie (rupee) (LKR).
Tijdsverschil: Tijdens de zomertijd is het in 3,5 uur later in de wintertijd is het in Sri Lanka 4,5 uur later.
Vliegduur: Ongeveer 10 uur vliegen.
Inwoneraantal: 20 miljoen.
Hoofdstad: Sri Jayawardenapura Kotte
Geloof: Ongeveer 70% van de bevolking in Sri Lanka is boeddhist, 15% is hindoe en 6% is christen en 7% is moslim.
Ambassade: In Colombo zit een Nederlandse ambassade.
Speciale feestdagen in Sri Lanka
Een goede reistip voor Sri Lanka is rekening houden met de lokale feestdagen. Al zijn feestdagen tof om mee te maken gedurende je reis kan het ook voor vertraging zorgen. Bedenk dat rond een feestdag erg druk kan zijn in de grote steden. Boek je hostel of guesthouse dan ook vooruit, het zal niet meevallen een slaapplek te vinden. Hieronder vind je een overzicht van de nationale feestdagen:
- 4 februari Onafhankelijkheidsdag
- 6 maart – Holi
- 14 augustus – Feest van de Heilige Gouden Tand (alleen in Kandy)
- 11 november – Divali
- 25 december – Kerst
Welke verzekering heb ik nodig voor Sri Lanka?
Het is altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten om problemen in het buitenland te voorkomen. Mocht er iets gebeuren wil je het niet op je geweten hebben dat je niet goed verzekerd bent en voor hoge kosten komt te staan. Kijk goed of je een verzekering ook werelddekking geeft en waar je wel of niet voor verzekerd bent mocht er een probleem zijn in het buitenland. Via Tasman kun je handig je premie berekenen voor je reisverzekering op vakantie.
Heb je inentingen nodig voor Sri Lanka?
Voor een veilig verblijf in het buitenland kunnen inentingen nodig zijn. De volgende vaccinaties worden aangeraden voor een verblijf van minder dan een maand: DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Als je binnen zeven dagen voor je aankomst in Sri Lanka in een van deze landen geweest ben die je hier verplicht een vaccinatie voor te hebben. Voor sommige gebieden heb je malaria tabletten nodig. Blijf je meerdere maanden weg? Laat dan ook vaccinaties tegen hepatitis B en rabiës zetten en laat je goed informeren.
Top 5 bezienswaardigheden in Sri Lanka?
1. Ga naar het Pinnawala olifanten weeshuis en smelt weg bij de baby olifantjes.
Het blijft dubbel, een plek waar dieren worden tentoongesteld voor een flink geldbedrag. Al zagen de olifanten er goed verzorgd uit, weet ik natuurlijk niet echt hoe alle omstandigheden zijn als de openingstijden voorbij zijn. Wel is het zo dat Sri Lanka veel wildlife kent waaronder de olifant. In dit opvanghuis worden de gewonden olifanten opgevangen en verzorgd en de kleine wees olifantjes groot gebracht met de fles. Ben er wel bewust van dat dit een zeer toeristische plek is en dat je niet de enige bent die een foto met een olifant zou willen 😉
2. Beklim alle treden van de leeuwenrots (Sigiriya)
In het hart van Sri Lanka ligt de Sigiriya dit is een mega grote rots en één van de zeven Werelderfgoed plekken van het land. Beklim de 1200 traptreden met veel bloed zweet en tranen en aanschouw de overblijfselen van wat ooit het paleis van de koning was.
3. Bezoek de Gouden Tempel in Dambulla.
Iets te noorden van Kandy ligt het plaatsje Dambulla. Hier vind je de Gouden Tempel een tempel in de grotten die ook een plekje heeft op de werelderfgoedlijst. Bekijk hier de prachtige rots beschilderingen en tal van boeddha’s.
4. Klauter de Adam’s Peak op en bewonder het uitzicht.
Centraal gelegen in Sri Lanka ligt Adam’s Peak. Deze 2.243 meter hoge berg is al meer dan 1000 jaar een belangrijk pelgrimsoord voor verschillende mensen. Ze zeggen dat het een een voetafdruk van boeddha herbergt. Ook al ben je niet gelovig is het nog steeds een mooie ervaring naar de top te klimmen en het uitzicht te bewonderen.
5. Spot dieren in Yala National Park
Sri Lanka biedt vele natuurparken die de moeite waard zijn. Eentje daarvan is het Yala National Park hier kun je genieten van een jeepsafari en een tal aan dieren spotten. Zoals beren, zwijnen, herten, varanen, schildpadden, krokodillen, pauwen, vlinders en vele vogelsoorten.
Wat is de beste reistijd voor Sri Lanka?
Sri Lanka heeft een tropisch klimaat hierdoor ligt de gemiddelde temperatuur rond de 27 graden. Tussen december en april is het beste om de westkust en het bergachtige centrum te bezoeken. Dan is het namelijk het droogste. Van april tot aan september zet het droge weer door tot aan de oostkust. Je kunt Sri Lanka dus eigenlijk in twee delen qua seizoenen. Na deze maanden komt er meer regen het land in. De moesson (regentijd) loopt van mei tot en met augustus.
Wat is het reisadvies voor Sri Lanka?
Sri Lanka is op zich een veilig land maar blijf altijd bewust van je eigen veiligheid. Hoog in het noorden wordt het afgeraden om te reizen maar de meeste tours komen hier toch niet. Loop niet te koop in de avonden met een dure fototoestel om je nek, zwaaiend met je iPhone of blinkende sieraden.
Criminaliteit
Mocht je onverhoopt het slachtoffer worden van een beroving, zorg dan dat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Doe aangifte bij de politie, dat is nodig voor de verzekering. Voor een actueel reisadvies kijk dan op de website van de rijksoverheid.
Heb ik een reisstekker of wereldstekker nodig voor Sri Lanka?
Je hebt een verloopstekker nodig om je apparaten op te kunnen laden, Sri Lanks zijn de stopcontacten 3-polig. Zie onderstaande afbeeldingen. Kies voor een enkele stekker of maak gebruik van wereldstekker met meerdere mogelijkheden.
Heb ik een visum nodig voor Sri Lanka?
Voor Sri Lanka heb je inderdaad een visum nodig, oftewel een ETA (Electronic Travel Authorisation) deze is super gemakkelijk aan te vragen online. Je aanvraag wordt vaak binnen 72 uur afgehandeld. Ben je nu veel te laat met dit te regelen kun je ook voor een spoedaanvraag terecht dan heb je je visum binnen 20 min!! Let wel, een visum voor Sri Lanka is 30 dagen geldig, deze is wel te verlengen. Dus wees goed voorbereid en regel je visum nu gemakkelijk online.
Kan ik water uit de kraan drinken in Sri Lanka?
Water uit de kraan drinken in Sri Lanka is niet veilig. Kies daarom voor flessen water ook bij het tandenpoetsen. Flessen water zijn overal te koop in kiosken, supermarkten en bij straatverkopers.
Welke reisgidsen over Sri Lanka zijn interessant?
Kan ik pinnen in Sri Lanka?
Je kunt in grote steden overal pinnen, wel is het raadzaam om dit binnen bij een bank te doen vanuit veiligheid. Houd er ook rekening mee dat je niet te veel pint (stapel briefjes). In kleine dorpen zal het lastiger zijn om geld op te nemen.
Wisselgeld Sri Lanka
Zorg voor wisselgeld want fooi geven in Sri Lanka is gebruikelijk en is makkelijker met kleine briefjes. Ook bij natuurparken dien je vaak contant te betalen. Om geld op te kunnen nemen in het buitenland heb je een zogenaamde wereldpas nodig. Een bankpas waar je wereldwijd mee kunt pinnen en voorzien is van een Maestro- of Cirrus-logo.
Heb ik een klamboe nodig voor Sri Lanka?
De beste manier om muggenbeten te voorkomen zijn, ’s avonds de armen, benen en voeten bedekken, een muggenmiddel opsmeren waar DEET in zit en een klamboe gebruiken. In hotels met airco zal een klamboe meestal niet nodig zijn. In sommige lodges of hostels wel. Je kunt klamboes kopen die geïmpregneerd zijn met een muskietendodend middel. Het is ook handig om iets bij je te hebben waarmee je de klamboe kunt ophangen. Klamboe is ook raadzaam als je op doorreis bent.
3 typische gerechten uit Sri Lanka
1. Dahl curry
Een eenvoudig gerecht maar wordt de gehele dag gegeten zowel als ontbijt, lunch en avondeten. Dahl curry wordt gemaakt van linzen, waar diverse kruiden aan worden toegevoegd. Zeker de moeite waard om eens te proberen.
2. Pani Pol
De Sri Lankanen zijn echte zoetekauwen. In Pani Pol komt dat zeker naar boven. Dit is een kokospannenkoekje met een vulling van suikerriet en kokos. Mierzoet en een aanslag op je glazuur maar zeker eens leuk om te proberen.
3. Sambol
Je denkt dat het iets is in de vorm van Sambal maar dit is niet zo. Het is een fris bijgerecht gemaakt van geraspte kokos, ui, knoflook, chili en limoen.
Weetjes over Sri Lanka
- In Sri Lanka verwachten obers, kamermeisjes, kruiers, chauffeurs en gidsen een fooi.
- De bevolking bestaat uit verschillende groeperingen zoals Singalezen, Tamils, Moren, Vedda’s, Maleiers, Engelsen, Burghers en zigeuners.
- Men begroet elkaar door de handpalmen voor de borst tegen elkaar te vouwen.
- Wij hebben een lokale gids gehad Suranga Su stuur hem een berichtje hij is betrouwbaar, spreekt goed engels en is zorgzaam. Wij waren met twee meiden en voelden ons erg veilig bij hem. Echt een aanrader!!