Bestemmingen

Meest gestelde vragen over een vakantie naar Griekenland

Het prachtige Griekenland met meer dan 5000 eilanden, wereldstad Athene en rijke historie is een goede keuze voor een fijne vakantie. Of je nu kiest voor een bruisende vakantie op Kos of Kreta? Wandelvakantie naar Corfu? Of liever kiest voor een minder bekende regio als de Olympos Rivièra of het eiland Lefkas? De cultuur ligt voor het oprapen tijdens een vakantie Griekenland, maar ook vind je de mooiste natuurwonderen en heerlijkste stranden. Lees gauw verder!

Algemene reisinformatie Griekenland

Voertaal: De officiële taal van Griekenland is het Nieuwgrieks. In sommige delen van Griekenland wordt er Turks of Albanees gesproken
Valuta: De munteenheid in Griekenland is net als bij ons de Euro.
Tijdsverschil: Het is 1 uur later dan bij ons. Ook wordt de klok eind maart (zomertijd) en eind oktober (wintertijd) 1 uur verzet.
Vliegduur: Athene 3,5 uur, Chersonissos 4 uur, Corfu 2,5 uur, Rhodos 3,5 uur en Santorini 3,5 uur.
Inwoneraantal: 11 miljoen.
Hoofdstad: Athene
Geloof: Ongeveer 95% van de bevolking is Grieks-orthodox.
Ambassade: In Athene zit een Nederlandse ambassade.

Speciale feestdagen in Griekenland

In Griekenland hebben ze de gewoonte om per naam een speciale dag in te lassen. Dus niet zozeer de datum maar de naam op een bepaalde dag wordt geëerd. Bijna elke naam in Griekenland is gekoppeld aan de naam van een heilige.

Hieronder vind je een overzicht van de nationale feestdagen:

 • Nieuwjaar 1 januari
 • Driekoningen 6 januari
 • Onafhankelijkheidsdag 25 maart
 • Dag van de Arbeid 1 mei
 • Ochi-dag 28 oktober
 • Kerst 25 en 26 december

Naast de nationale feestdagen hebben veel regio’s en dorpen hun eigen regionale feesten ter herdenking van verschillende historische evenementen, lokale beschermheiligen of wijnoogsten.

Welke verzekering heb ik nodig voor Griekenland?

Altijd een slim idee om een goede reisverzekering af te sluiten, want een Nederlandse zorgverzekeraar dekt niet alle kosten als je in Griekenland met iets te veel Ouzo de zee in duikt. Bovendien dekt een goede reisverzekering ook andere kosten die je op reis kunt oplopen:

 • Schade of verlies van je bagage
 • Hulp van een alarmcentrale
 • Schade aan je accommodatie

Besluit je voor wat extreme uitjes te gaan is verstandig je voor eventuele schade te verzekeren. Aanvullende verzekeringen zijn bovendien handig in de volgende situaties:

 • Voor een huurauto kun je dekking aanvragen voor pechhulp en vervangend vervoer
 • Een annuleringsverzekering voor dure vluchten en hotels.
 • Aanvullende dekking voor ongevallen en rechtsbijstand

Bekijk de voorwaarden goed van een aanvullende verzekering of deze aansluiten bij de reis die je gaat maken en de bestemming. Zo kun je onbezorgd op reis! Premie berekenen bij Tasman Verzekeringen

Heb je inentingen nodig voor Griekenland?

Er zijn voor Griekenland geen vaccinaties verplicht.

Wel worden er voor een verblijf langer dan vier weken in Griekenland een inenting tegen teken encefalitis aanbevolen. Zodra je in de natuur gaat wandelen of kamperen in de periode van maart tot en met november. Mocht je met dieren gaan werken dan worden ook inentingen tegen rabiës aangeraden.

Top 5 bezienswaardigheden in Griekenland?

Naast het Akropolis en het Pantheon zijn er nog genoeg ander bezienswaardigheden die het noemen waard zijn.

1. De ruïnes van Delphi

Als er vroeger moeilijke beslissingen genomen moesten worden dan werd er op deze plek om raad gevraagd. DOor offers te brengen aan het orakel gaf ze je het juiste advies. Bovenop de berg vind je hier de restanten van Apollontempel een plek vol historie en mysterie.

2. Oia, de meest gefotografeerde stad van Griekenland

Dit stadje ligt op het eiland Santorini en is één van de meest gefotografeerde plaatsen in Griekenland. Dit komt door de tientalle wit geschilderde huizen die tegen de berg omhoog gebouwd zijn. Dit samen met een betoverende zonsondergang biedt een prachtig uitzicht.

3. Samaria kloof een hele wandeling!

Misschien wist je het nog niet maar Griekenland is een geweldig land om te wandelen. Eén van de meest populaire routes is door de Samariakloof op Kreta. Je vindt deze in het Lefki Ori gebergte, in het zuidwesten van Kreta. Je wandelt zo’n 16 kilometer lang. Het is wel verstandig om goed voorbereid aan deze wandeling te beginnen. Denk aan goede wandelschoenen en zonbescherming. De kloof is, afhankelijk van de weersomstandigheden, geopend vanaf april of mei tot ongeveer eind september.

4. Navagio Beach, hemels zonnen

Het beeld lijkt wel uit een film gegrepen maar het is toch echt een uniek plekje in Griekenland. Niet voor niets dat zoveel toeristen in de zomermaanden richting verschillende Griekse badplaatsen afreizen. Dit strand verdient een mooie plekje in de top tien bezienswaardigheden van Griekenland. Navagio Beach ligt in het noordwesten van het eiland Zakynthos en is alleen bereikbaar met een bootje. Door de hoge kliffen van kalksteen een unieke beschutte plek. Het is één van de meest gefotografeerde stranden van Griekenland, heel begrijpelijk.

Wat is de beste reistijd voor Griekenland?

De beste reistijd is mei, juni, september. Griekse zomers kunnen heel heet zijn en vooral heel druk op de toeristische plaatsen. De winters zijn zacht maar wel heel nat. In voor- en najaar is het land prima op vakantie temperatuur. Als je in de herfst gaat is het in de zee nog heerlijk warm.

Wat is het reisadvies voor Griekenland?

Het is een tijd onrustig geweest in Griekenland door de veel demonstraties en stakingen door bezuinigingsmaatregelen. Na 2013 is de rust weer wedergekeerd. Een vakantie naar Griekenland is veilig al is er nog steeds een kans dat er een demonstratie plaatsvindt tijdens je trip. Laat deze demonstraties vooral voor wat ze zijn en besteed er niet teveel aandacht aan.

Belangrijk om te weten dat er in Griekenland een verbod is om foto´s te maken van militaire objecten zoals gebouwen, vliegtuigen en marineschepen. Mocht je een fanatieke vliegtuigspotter zijn denk er dan aan dat je deze hobby ook thuis laat.

Qua natuurrampen is het in Griekenland erg droog en komen er wel eens bosbranden voor. Om goed voorbereid te zijn bekijk dan de website van de rijksoverheid om te weten wat de actuele stand van zaken is.

Heb ik een reisstekker of wereldstekker nodig voor Griekenland?

Woonachtig in Nederland heb je geen reisstekker nodig in Griekenland.

Heb ik een visum nodig voor Griekenland?

Het enige wat je nodig hebt is een geldig legitimatiebewijs maar je hebt geen visum nodig.

Kan ik water uit de kraan drinken in Griekenland?

Het water is veilig om te drinken in Griekenland. Al kan het leidingwater wel erg naar chloor smaken al wordt je er niet ziek van.

Welke reisgidsen over Griekenland zijn interessant?

Kan ik pinnen in Griekenland?

Je kunt vooral in de toeristische plaatsen overal pinnen. In kleinere plaatsjes kan het zijn dat je behoorlijk ver moet lopen. Voor sommige autobedrijven moet je contant betalen houd hier rekening mee.

Heb ik een klamboe nodig voor Griekenland?

In de zomer stikt het van de muggen door de hoge temperaturen. Deet smeren en een klamboe is aan te raden. In hotels zullen ze hier zelf al maatregelen voor hebben genomen.

3 typische gerechten uit Griekenland

1. Tzatziki

Een van de bekendste Griekse gerechten is toch wel de Tzatziki. Dit is een traditioneel Grieks bijgerecht, dat bereid wordt met Griekse yoghurt, flink wat knoflook, fijn gehakte komkommer en een scheut olijfolie. Daarnaast worden er ook extra kruiden aan toegevoegd zoals dille of munt.

2. Pita Gyros

Misschien ken je wel een andere variant hiervan na het stappen maar Pita Gyros is een Griekse maaltijd. Het bestaat uit fijn gesneden dunne plakjes gekruid varkensvlees. Dit wordt dan in een pitabrood gestopt met knoflooksaus en gesneden groente.

3. Moussaka

Is een authentieke Griekse ovenschotel gemaakt met aubergines, aardappelschijfjes, rundergehakt en een lekkere vette kaassaus eroverheen.

Weetjes over Griekenland

 • Griekenland heeft gigantisch veel eilanden, dat het exacte aantal eigenlijk onbekend is. Ze schatten tussen de 1.400 en 6.000 eilanden.
 • Veel Griekse huizen worden blauw geschilderd vanwege bijgeloof. Ze geloven dat het beschermt tegen het kwaad.
 • In Griekenland staan er wel 120.000.000 olijfbomen. Het is dan ook de 2e grootste producent olijfolie in de wereld.

Jasmijn Pols Reisadvies