Bestemmingen

Reistips voor een fantastische vakantie naar Honduras

De magie van Honduras het land van Maya’s, ongerepte natuur en de Caribische kust. Honduras staat niet bekend als een land van massatoerisme en wordt vaak gecombineerd met andere landen in Midden-Amerika zoals El Salvador en Guatemala. Veel jaren stond Honduras bekend als een zeer onveilige plek. Hier is al veel in veranderd en door een opmars van Honduras is het een prachtige plek om een vakantie in door te brengen. Ik zet de meest gestelde vragen op een rij en geef je alle reisinformatie voor Honduras. Zodat jij nu nog makkelijker een onvergetelijke reis boekt naar Honduras. Laat we snel beginnen!

Algemene reisinformatie Honduras

Voertaal: Spaans is de officiële taal in Honduras. Maar door toerisme wordt er veel Engels gesproken.
Valuta: In Honduras wordt betaald met de Hondurese lempira (HNL).
Tijdsverschil: In de zomertijd is het 8 uur vroeger en met de wintertijd is het 7 uur vroeger.
Vliegduur: Ongeveer 12 uur vliegen.
Inwoneraantal: 9,2 miljoen inwoners
Hoofdstad: Tegucigalpa
Geloof: Voornamelijk Rooms-katholiek en ene klein deel protestants.
Ambassade: In de hoofdstad zit een Nederlandse ambassade.

Speciale feestdagen in Honduras

Als er nationale feestdagen in je vakantie in Honduras vallen is dat natuurlijk mooi meegenomen. Bedenk alleen wel dat rond feestdagen het erg druk is met name in de grote steden. Boek je overnachting op tijd , zodat je niet naast de pot pist. Hieronder vind je een overzicht van de nationale feestdagen:

 • 1 Januari – Nieuwjaarsdag
 • 10 september – Dag van het kind
 • 15 september – Onafhankelijkheidsdag
 • 3 oktober – Morazán Dag
 • Tweede maandag van oktober – Columbus Dag
 • 21 oktober – Dag van Gewapend Verzet
 • 25 & 26 december – Kerstmis
Reistips vakantie Honduras landkaart

Welke verzekering heb ik nodig voor Honduras?

Door een klein ongelukje kunnen de kosten door medische verzorging in het buitenland flink in de papieren lopen. Als je goed verzekerd op reis gaat voorkom je deze hoge kosten.

Tijdens je reis of vakantie word je in noodgevallen direct geholpen. Overal ter wereld! Je hoeft daarvoor alleen maar te bellen met de verzekeraar. Dan staan er dag en nacht professionele hulpverleners voor je klaar om je in je eigen taal te helpen in geval van pech, ongevallen of een ziekenhuisbezoek. 

Reistips vakantie Honduras lokale bevolking

Heb je inentingen nodig voor Honduras?

Voor een veilig verblijf in Honduras worden inentingen aangeraden en sommige verplicht. Zoals de inenting voor Gele koorts, deze is verplicht als je 7 dagen ervoor in een gele koorts land bent geweest. Daarnaast worden DTP en hepatitis A aanbevolen. Indien je langer verblijft raden ze aan om je te vaccineren tegen hepatitis B en rabiës (=hondsdolheid). Je kunt kiezen om je thuis te laten vaccineren maar je kunt ook eenvoudig een afspraak online maken. Daarnaast komt er op in Honduras malaria voor dus laat je goed adviseren hoe slim en veilig op reis kunt gaan.

Top 3 bezienswaardigheden in Honduras?

1. Copán Ruinas, legenda van de Mayas
Vlakbij de grens met Guatemala in het westen van Honduras, ligt Copán Ruinas. Copán is rustig dorp met ongeveer 6.000 inwoners en ligt ongeveer 2 kilometer van de ruïnes. Deze ruïnes worden ook wel ‘Het Parijs van de Maya’s’ genoemd, vanwege de details in de bouwwerken die bewaard zijn gebleven.

Reistips vakantie Honduras bezienswaardigheden

2. Roatán het paradijs in het paradijs
Tijdens je reis door Honduras mag je de Bay eilanden absoluut niet overslaan. Roatán is het grootste eiland van de Bay eilanden. Het eiland ligt dichtbij het één na grootste Barrièrerif (Belize Barrier Reef) van de wereld. Op Roatán vind je vele leuke restaurantjes en barretjes helemaal in de Caribische sferen.

3. Lago de Yojoa
Deze oase van rustgenaamd ‘Lago de Yojoa’ is het grootste natuurlijke meer in Honduras. Toeristen weten steeds vaker deze plek te vinden. Dit spectaculaire meer is een verademing voor reizigers die op zoek zijn naar rust en kalmte. Verlies jezelf in de natuur en bewonder deze ongelofelijke setting aan biodiversiteit die te vinden is in en op Lago de Yojoa!

Reistips vakantie Honduras uitjes

Wat is de beste reistijd in Honduras?

Je kunt Honduras het hele jaar bezoeken, al loopt het droogseizoen van december tot en met april. Bovendien is de beste reistijd voor Honduras afhankelijk van de hoogtes die je wilt bezoeken. Zo kan de kust een heel ander klimaat hebben dan het berggebied. De voorkeur heeft om in de maanden november tot en met april door Honduras te reizen dit zijn de beste maanden qua weersomstandigheden.

Wat is het reisadvies voor Honduras?

Er heerst momenteel veel onrust in het land. De kans op onrust en na de verkiezingen zijn nog steeds aanwezig. Vermijd daarom demonstraties en protesten, met name in de grote steden. Er geldt voor het gehele land een veiligheidsrisico. Voor het actuele reisadvies verwijs ik je door naar de website van de rijksoverheid.

Heb ik een reisstekker of wereldstekker nodig in Honduras?

Ja deze heb je zeker nodig. Er worden twee verschillende soorten stopcontacten gebruikt. Ook is de frequentie anders dus denk daarbij als je sommige apparaten van thuis gebruikt.

 

Heb ik een visum nodig voor Honduras?

Als Nederlander of Belg mag je 3 maanden gratis verblijven mits je aan onderstaande voorwaarden voldoet:

 • Een paspoort welke langer dan 6 maanden geldig is;
 • Een retour- of doorreisticket

Wil je langer dan 90 dagen in Honduras verblijven? Kun je een eenmalige verlingen aanvragen van ongeveer 30 dagen. Een andere optie is om naar van de andere CA-4 landen te reizen om een zogenaamde visa-run te doen. Je moet minimaal 3 dagen uit Honduras zijn. Waarna je weer terug kunt keren.

Reistips vakantie Honduras Meisjes

Kan ik water uit de kraan drinken in Honduras?

Het kraanwater in Honduras is niet veilig om te drinken. Je kunt dus beter niet gebruik maken van het water tijdens het tandenpoetsen of ijsklontjes in frisdrank. Bij het gebruik van flessen drinkwater controleer goed of de dop niet al een keer open is geweest.

Kan ik pinnen in Honduras?

Uiteraard kun je pinnen in Honduras. Dit kan in de grote steden bij een geldautomaat (cajero automático). Zorg er wel altijd voor dat je kleingeld op bij je heb voor het geven van fooi en op plekken waar je niet kunt pinnen of er geen wisselgeld beschikbaar is. Zoals bij taxichauffeurs en marktkooplui.

Heb ik een klamboe nodig voor Honduras?

Het is aan te raden om gebruik te maken van een klamboe. Het malaria advies kan van gebied tot gebied in heel Honduras verschillen. Smeer je goed in met Deet en draag in avond langere kleding om beten te voorkomen.

Lokale gerechten uit Honduras?

1. Baleadas
Tortillas met bonenpasta en crême fraiche is een gerecht wat je op iedere hoek van de straat kunt eten. Het is een soort vegetarische wrap met bonenmengsel ertussen.

2. Plátanos fritos
Dit is een gerechtje voor de zoetekauwen onder ons. Het is gemaakt van bakbananen het liefste de hele rijpe. Deze worden dan gefrituurd in olie in een pak tot ze krokant zijn. Vaak wordt het geserveerd met zure room.

3. Ariran Guisou
Dit is een kipstoofpotje met een hoop groente en kruiden en wordt geserveerd met witte rijst.

Reistips vakantie Honduras Lokale gerechten

Weetjes over Honduras

 • Dat er nog stammen indianen zijn in Honduras
 • Honduras samen met El Salvador de minst bezochte landen in Midden-Amerika zijn.