Bestemmingen

Reistips voor een heerlijke vakantie naar Kroatiƫ

Een vakantie naar Kroatie is een fantastisch idee. Het uitgestrekte land is niet alleen veelzijdig in natuur maar de kustlijn van 1800 kilometer is het natuurlijk nooit ver zoeken voor een prachtige plek om te vertoeven. In dit artikel tref je alle reisinformatie en reistips voor een vakantie naar Kroatie.

Algemene reisinformatie Kroatiƫ

Voertaal: Kroatisch maar ook Italiaans en de andere Zuid-Slavische talen zoals Bosnisch, Servisch en Montenegrijns
Valuta: De munteenheid in Kroatiƫ is de Kuna.
Tijdsverschil: Kroatie heeft dezelfde tijdzone als in Nederland.
Vliegduur: Naar Zagreb 1 uur 40 minuten en naar Dubrovnik ongeveer 2 uur.
Inwoneraantal: 4.470.534 inwoners.
Hoofdstad: ā€ŽZagreb.
Geloof: Overwegend katholiek.
Ambassade: In Kroatie zit de Nederlandse ambassade in Zagreb.

Speciale feestdagen inĀ KroatiĆ«

Er zijn enkele officiƫle feestdagen in Kroatiƫ waar je rekening mee moet houden. Dit heeft namelijk invloed op het openbaar vervoer. Het is goed hier rekening mee te houden, want alles kan plat liggen op een nationale feestdag in Kroatiƫ. Een van mijn reistips voor Kroatiƫ is de onderstaande feestdagen goed in acht nemen.

01-01 Nieuwjaar
06-01 Drie koningen
1e paasdag (April)
2e paasdag (April)
01-05 Dag van de arbeid
30-05 Dag van de republiek
19-06 Sacramentsdag
22-06 Antifascistische dag van de overwinning
25-06 Nationale feestdag
05-08 Dag van de overwinning
15-08 Maria Hemelvaart
08-10 Onafhankelijkheidsdag
01-11 Allerheiligen
25-12 1e kerstdag
26-12 2e kerstdag

Welke verzekering heb ik nodig voor Kroatiƫ?

Het is slim om een goede reisverzekering af te sluiten. Bij onverhoopte kosten voor gezondheidszorg kan dit anders hoog oplopen. Je reisverzekering dekt bovendien kosten voor de volgende situaties:

 • Schade of verlies van bagage.
 • Beschadiging aan een vakantiehuis of gehuurde bungalow.
 • Als je spoedeisende hulp nodig hebt
 • Je medische kosten, alhoewel dit soms aanvullend is, dus controleer dit goed!

Heb je inentingen nodig voor Kroatiƫ?

Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

 • Er wordt DTP-vaccinatie en een vaccin tegen hepatitis A geadviseerd.
 • Ook is in de periode van maart tot en met november de teek actief.
 • Het advies is om je te laten inenten als je langer dan vier weken in de bergen of binnenlanden verblijft
 • Twijfel je over het wel of niet halen van bepaalde inentingen? Vraag een persoonlijk advies aan bij de huisarts of een gezondheidscentrum.

Top 5 bezienswaardigheden in Kroatiƫ (Istriƫ)?

1. Het schilderachtige dorpje Rovinj

Rovinj wordt ook wel de parel van de Adriatische kust genoemd. En dat is misschien ook wel zo terecht, want zelden kom je zoā€™n fotogenieke plek tegen! In Rovinj vind je smalle, kronkelende straatjes, tal van kleurrijke gevels, veel oranje daken, tientallen vissersbootjes en een helderblauwe zee. ALs je overdag gaat zorg dan dat je niet op het heetst van de dag er aanwezig bent want de zon brand pal op je hoofd. In de avond is et extra sfeervol door alle lampjes en knusse restaurantjes.

2. Nationaal Park Plitvicemeren

De Plitvicemeren mogen absoluut niet ontbreken als je een trip maakt naar Kroatiƫ. Deze meren liggen in een nationaal park genaamd Plitvice en bestaat uit 16 prachtige meren en meer dan 400 watervallen. Er omheen vind je een prachtig bos waar onder andere wolven en beren leven. Soms wordt een bezoek aan de Plitvicemeren vanuit een touroperator als dagtour aangeboden maar je kunt ook prima met eigen auto of een huurauto de meren bezoeken.

3. Havenstadje Umag

In op het schiereiland van Kroatie (IstriĆ«) ligt ook het pittoreske havenstadje Umag. Het centrum heeft een 20 kilometer lange kuststrook. Umag is door de jaren heen verder gegroeid langs de kustlijn van Katoro tot Novigrad. De haven van Umag is een belangrijke jachthaven en het is behoorlijk levendig in deze stad zowel overdag als ’s avonds! De haven van Umag is dan ook meteen het centrum van deze oude Romeinse stad. Je vind hier tal van gezellige restaurantjes en cafeetjes. Aan het water zijn veel visrestaurantjes waar je voor een goede prijs een vers visje kunt bestellen.Ā 

4. Bergdorpje Motovun

Het bergdorpje Motovun is een idyllische middeleeuwse stad. Een wandeling door Motovun is vrij kort, want het dorpje is behoorlijk klein met maar 500 inwoners. Wandel door de prachtige stadspoorten, proef lokale gerechten en snuffel in de vele winkeltjes. Er zijn in Motovun ook leuke bars en restaurantjes. Want wat iseen drankje drinken op het terras met een fantastisch uitzicht. Urenlang genieten..

5. Artistiek Grožnjan

Het kunstenaarsstadje Grožnjan staat bekend als artistieke plek vanwege de ongeveer 20 galerieĆ«n en kunstateliers. In de zomer wordt het stadje tot Ć©Ć©n groot podium omgetoverd. Dan kun je genieten van klassieke muziek concerten, creatieve exposities, een jazzfestival, tentoonstellingen en vele andere evenementen.

Wat is de beste reistijd voor Kroatiƫ?

Het mooiste zou zijn als je niet gebonden bent aan de schoolvakanties. Dan kan je het beste juli en augustus vermijden en Kroatiƫ in de lente of in de herfst bezoeken. In mei, juni, september en oktober heb je nog heel wat zonnige dagen en kan je zeker zwemmen in de zee, zonder al dat volk te moeten trotseren. Ik denk dat dat voor alle Europese landen geldt.

IsĀ KroatiĆ« een veilig land?

Kroatiƫ is zeker een veilig land om je vakantie te vieren en de Kroaten zijn zeer gastvrij, tolerant en een vriendelijk volk. Voor het actuele reisadvies kun je kijken op de website van de Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Heb ik een reisstekker of wereldstekker nodig voor Kroatiƫ?

Woonachtig in Nederland heb je geen reisstekker nodig voor Kroatie de netspanning en de frequentie is hetzelfde.

Heb ik een visum nodig voor Kroatiƫ?

Een geldig paspoort of geldige Nederlandse identiteitskaart is vereist. Voor Kroatiƫ is ook geen visum nodig.

Kan ik water uit de kraan drinken in Kroatiƫ?

Het leidingwater in Kroatiƫ is prima te drinken. Het is wel heel kalkrijk dus de smaak is anders dan in Nederland. Een goed tip is zelf een herbruikbaar flesje mee te nemen en deze te vullen vanuit een 5 liter fles. Ook iets duurzamer dan steeds losse flesjes te kopen.

Kan ik pinnen in Kroatiƫ?

Al is KroatiĆ« lid van de EU zal de euro er voorlopig nog niet ingevoerd worden. Dit betekent dat er nu nog gewoon met Kunaā€™s betaald moet worden. Pinautomaten zijn overal in KroatiĆ« te vinden en de kosten die je maakt als je pint verschillen per bank. Kies altijd voor ā€˜accept without conversionā€™ in plaats van ā€˜accept with conversionā€™, zo bepaalt je eigen bank de conversie naar euroā€™s. Op deze manier ben je veel goedkoper uit door een voordelige wisselkoers.

Lokale gerechten uit Kroatie

3 typische gerechten uitĀ KroatiĆ«

1. Zwarte risotto

Je vind het in bijna ieder restaurant in Kroatiƫ deze gitszwarte risotto. Ook wel onder de naam Crni Rizot, wat zwarte risotto betekend. De risotto heeft deze kleur vanwege de inkt van de inktvis die is meegekookt met de rijst. Inktvis is een van de meest gegeten vissoorten aan de Kroatische kust. Vaak gevuld met andere zeevruchten als mosselen en garnalen.

2. Dalmatische paŔticada

Traditionele Dalmatische paÅ”ticada (of Dalmatinska paÅ”ticada) is langzaam gekookte rundvlees bereid in een rijke rode zoetzure saus, meestal geserveerd met gnocchi (njoki) of zelfgemaakte pasta. In de traditionele vorm kan dit gerecht twee tot drie dagen nodig hebben, omdat het vlees eerst in een azijnbereiding wordt gemarineerd en vervolgens gedurende 4 tot 6 uur langzaam met groenten wordt gestoofd. Na het koken worden de groenten gemengd om een ā€‹ā€‹nogal dikke saus te maken.

3. Kaas ‘paÅ”ki sir’Ā 

De bekendste kaas in KroatiĆ« is de ‘paÅ”ki sir’. Gemaakt van schapenmelk van het eiland Pag. Ze grazen op grasarme weiden waar veel geneeskrachtige kruiden groeien. Het zoute zeewater blaast het zout op het gras. Dit maakt het gras wat de schapen eten erg zout, dit is terug te proeven in de fameuze Pag kaas.

Beste route naar Kroatiƫ

De beste weg er naar toe is een van de beste reistips voor een vakantie naar Kroatiƫ. Het beste is om in het weekend te reizen, helemaal op zondag, omdat het dan rustig is en er vrijwel geen vrachtvervoer is op de weg. Er zijn verschillende routes mogelijk naar Kroatiƫ die in afstand vaak niet heel veel verschillen. De beschreven routes zijn voor de streken Istriƫ en Kvarner.

Hoogseizoen

In het hoogseizoen is het goed om rekening te houden met een extra reisdag en eerder te vertrekken of ’s nachts te rijden vanwege de files en de drukte voor de tunnels in Oostenrijk. Vooral bij de Tauerntunnel en de Karawankentunnel zijn er vaak files en opstoppingen.

Afstanden

Afstanden volgens routeplanner:
– Utrecht – Krk/Pinezici ongeveer 1360 km
– Arnhem – Krk/Pinezici ongeveer 1300 km
– Heerlen – Krk/PineziciĀ  ongeveer 1225 km

ROUTE 1: ARNHEM – DORTMUND – MUNCHEN – VILLACH
Arnhem – Duisburg/Dortmund/Frankfurt – WĆ¼rzburg – NĆ¼rnberg – MĆ¼nchen – Salzburg – Villach – Ljubljana – Postojna – Rijeka – Krk/Pinezici. (click)

ROUTE 2: ARNHEM – KOLN – MUNCHEN – VILLACH
Arnhem – Duisburg/Koln/Frankfurt – WĆ¼rzburg – NĆ¼rnberg – MĆ¼nchen – Salzburg – Villach – Ljubljana – Postojna – Rijeka – Krk/Pinezici.

ROUTE 3: VENLO – KOBLENZ – MUNCHEN – VILLACH
Venlo – Monchenglagbach – Koblenz – Karlsruhe – Stuttgart – MĆ¼nchen – Salzburg – Villach – Ljubljana – Postojna – Rijeka – Krk/Pinezici.

Ideale autospelletjes

Weetjes overĀ KroatiĆ«

 • De iris is de Nationale Bloem van KroatiĆ«
 • KroatiĆ« heeft meer eilanden dan Griekenland
 • In Dubrovnik zijn opnames gemaakt voor de film: Game of Thrones
 • In KroatiĆ« is de stropdas uitgevonden

Hopelijk heb je nu genoeg reistips voor een vakantie naar Kroatie die je nodig hebt om een heerlijke vakantie te boeken naar Kroatie.

Jasmijn Pols Reisadvies

Bekijk ook eens de andere Europese landen zoals Engeland, Frankrijk of Griekenland.