100 dromen

#39 EHBO Cursus

Het was in gemeenschapshuis “De Uitwijk” in Eindhoven waar nummer 39 van mijn dromenlijst in vervulling ging. Waarschijnlijk had “De Uitwijk” deze naam gekregen toen de rokers moesten uitwijken naar een andere plek om hun Nicotine verslaving voort te zetten.

Weg Nicotine pleisters, gewoon een lik van het behang bij “De Uitwijk” is genoeg voor je Nicotine shot. Ik was er alleen niet voor mijn verslaving zware shag maar ik kwam daar met een missie. Mijn missie om mijn eerste hulp kennis in praktijk te brengen. Een maand ervoor heb ik een online cursus gedaan van iedereenehbo.nl en op één foutje na bij het thema amputatie was ik met vlag en wimpel geslaagd (dus beter wordt er voorlopig niks geamputeerd in mijn bijzijn want dat is mijn zwakste punt).

En nu was het tijd voor de praktijk. Ik schrok even toen ik een zaal vol mannen zag zitten. Zul je dadelijk zien dat ze die “pop” vergeten zijn en dat ze mij weer leven moeten inblazen. Maar gelukkig kwamen er nog 2 vrouwen bij en waren we compleet. Onze instructeur Hans liet er geen gras over groeien en begon met zijn levensverhaal. Begonnen als vrachtwagenchauffeur met zware shag (typisch in De Uitwijk) zag hij het licht en wilde iets doen voor de maatschappij. Nu was hij EHBO-er bij evenementen, duikverenigingen en Lotus oefeningen. Dus van autoband naar drukverband, kort samengevat.

In het voorstelrondje bleek dat ik de enige was die niet vanuit een bedrijf of een vereniging gestuurd was om deze cursus te volgen. Eigenlijk raar dat in dit overvolle land slechts 3% van de bevolking iets van EHBO kennis weet. En dan heb ik het niet over Rambo verhalen hoe we denken dat het zou moeten.

Lees ook: Andere dromen van mijn dromenlijst.

We hebben onze instructeur Hans als malloten ondervraagd maar ook hij wist de juiste valkuilen eruit te pikken en ons onder enige druk keuzes te laten maken om bepaalde situaties na te bootsen. Zo moest het kleine meisje met haar grote mond naar voren komen. Bleek ik dat te zijn…. De situatie was als volgt Hans speelde mijn liefhebbende echtgenoot en ik had hem naar buiten gestuurd de vuilniszakken weg te brengen. De kapotte wijnfles waarvan mijn man Hansje geen weet had, schoot in zijn rechterarm en had op een haartje zijn slagader gemist. Hans was woest en overstuur en ik moest ten overstaande van mijn mede EHBO groentjes hem verbinden en gepaste hulp bieden. Ik merkte ondanks dat ik wist dat het niet echt was en er geen bloed te zien was dat ik in paniek schoot. Theoretisch wist ik feilloos wat te doen en nu wist ik een paar seconden even helemaal niks meer. Hans zat zo in zijn rol dat hij dit incident gebruikte om tijdens mijn kleine moment van verstandsverbijstering onze huwelijkscrisis eens breed uit te meten aan de groep. Gelukkig herpakt ik mijzelf gaf Hans een sneer dat ie nu stil moest zitten anders “Ga ik van je af en neem ik de hond mee!” Hier had Hans niet van terug en kreeg ik de tijd om hem te verbinden om vervolgens naar het ziekenhuis te gaan.

Iedereen EHBO

Het zweet stond me op het voorhoofd en we waren nog niet eens halverwege de cursus. Ik vond de reanimatie ook intens heftig zowel het zelf reanimeren als met de AED. Ik heb deze avond twee hele belangrijke dingen geleerd. Eén, een nog groter respect voor de officiële hulpinstanties die dagelijks levens redden en twee dat ik later nooit een vrachtwagenchauffeur trouw die Hans heet want schijnbaar wordt ik dan stiekem alcoholist 😉

Liefs,

handtekening

 

 

 

PS. Wil je weten waar AED’s beschikbaar zijn kun je een app downloaden deze geeft ze meteen in de buurt aan (AED4.EU)

PPS. Zelf de cursus iedereenehbo.nl volgen is een mooie manier kennis te maken met EHBO een online gedeelte met een praktijkavond ergens in de buurt. Voor €79,95 waarvan de meeste zorgverzekeraars €50,00 vergoeden.

4 reacties

 • Babs

  Haha cool verhaal weer!
  Ook geleerd How to theat a new born baby?
  Of heeft hansie pansie kevertje daar geen ervaring mee ivm met zijn zelfbedachte huwelijken met cursisten 😉

 • Jennifer

  Kei leuk om te lezen! Ik ben maandag aan de beurt voor de EHBO voor kinderen! Ben benieuwd of onze ervaringen overeen komen.

  X

 • Door

  Ik heb schaterend van het lachen je verhaal zitten lezen!

  Kijk alweer uit naar je volgende mooie verslag! 😀